DESERY Z GRILLA

Czy wiesz, że najlepsze desery pochodzą prosto z grilla? Więcej na ten temat opowiedział nam renomowany, duński szef kuchni Thomas Herman.
Thomas Herman, szef kuchni z Arriba Nacional
odznaczony gwiazdką Michelin znakomicie zna się na deserach. W trakcie swojej kariery ten duński szef kuchni był wielokrotnie nagradzany. Pracował w jednych z najlepszych kuchni na świecie, przy okazji przenosząc swoją kreatywność na europejską scenę gastronomiczną.
Teraz Herman podjął się nowego wyzwania w Arriba Nacional, sklepie z wyrobami czekoladowymi przy słynnym deptaku Strøget w Kopenhadze. Wieczorami przekształca się on w kameralny, ośmioosobowy klub gastronomiczny. Dla szczęśliwych gości Herman z powrotem staje za kuchenką — lub grillem — i tworzy specjalne doznania kulinarne, zarówno te wytrawne, jak i słodkie. Desery z grilla.
Za sprawą wyjątkowych smaków i aromatów desery z grilla prezentują szereg ekscytujących możliwości każdemu kucharzowi.
„Większość ludzi prawdopodobnie nawet nie bierze pod uwagę przygotowywania deserów na grillu. Stanowi to wyzwanie polegające na nieszablonowym myśleniu i wykazaniu się kreatywnością, uwzględniając zapach dymu, odpowiednie ustawienie temperatury i inne ekscytujące czynniki”.
Na przykład roztopiona, bogata w intensywne
nuty czekolada stanowi wspaniały sos dla truskawek, czy topper na pyszny tort. Tort oczywiście doskonale wyrośnięty na grillu Weber, a konkretnie w kociołku Dutch Oven tej firmy. Herman spośród deserów z grilla szczególnie lubi robić podpalane naleśniki, delikatnie smażąc je na grillu. Używa do tego patelni z asortymentu Gourmet BBQ System firmy Weber. Jest to kreatywne podejście do klasyka, który może być podawany z dowolną ilością dodatków, chociaż szef kuchni Herman zaleca luksusowe towarzystwo jeżyn i mokki z lekko prażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi. „Bardzo wysoka, bezpośrednia temperatura żeliwa nadaje naleśnikom bardziej wyrazistego, karmelowego smaku w porównaniu do naleśników smażonych na zwykłej patelni”. Jak podkreśla szef kuchni, desery z grilla tworzą doznania, które wykraczają poza to, co oczywiste.
„Przyrządzanie deseru na grillu węglowym pozwala nadać mu dużo aromatu i wyjątkowego, organicznego smaku” — wyjaśnia. „Wspólne chwile z ludźmi, na których Ci zależy, spędzone przy grillu na świeżym powietrzu są bezcenne”.
W naszej zakładce z przepisami znajdziecie przepis na deser z grilla – klasyczne naleśniki – mistrza Hermana. Zapraszamy!