FAQs

Najczęściej zadawane pytania

Tutaj znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania:

Odwiedź nasz salon
Zapraszamy na ul. Polską 94,
60-401 w Poznaniu
w godzinach
Poniedzialek – Piątek 10:00 – 18:00
Sobota 10:00 – 15:00
Wyślij wiadomość biuro@grillgarden.pl
Skontaktuj się z nami przez e-mail w dowolnym momencie! Dołożymy wszelkich starań, aby odpowiedzieć tak szybko, jak to możliwe.
Zadzwoń - + 48 728 358 466
Porozmawiaj z nami bezpośrednio, aby uzyskać dodatkową pomoc, natychmiastową odpowiedź na twoje pytania.

Popularne pytania

Akcesoria

Jak rozwiązać problem błędu termometru?
Problem:
Odbiornik nie wyświetla już bieżącej temperatury z czujnika.
Odpowiedź:
Najpierw sprawdź, czy wtyczka jest prawidłowo włożona do sekcji nadajnika.
Sprawdź, czy wyświetlany jest symbol odbioru (okrąg nad trójkątną anteną). Jeśli tak nie jest, wykonaj „reset” na obu urządzeniach.
Dwie części termometru automatycznie dostosowują się do tej samej częstotliwości podczas resetowania i „odnajdują” się ponownie. Częstotliwość tę można jednak utracić po dłuższym okresie spoczynku. Może być konieczne zresetowanie urządzenia przy każdym ponownym uruchomieniu.
Włącz obie części urządzenia i otwórz klapki przegródek na baterie.
Następnie naciśnij dwa przyciski resetowania bezpośrednio jeden po drugim i umieść nadajnik i odbiornik bezpośrednio obok siebie. Poczekaj, aż obie części się odnajdą. Następnie zamknij je i jak zwykle użyj termometru. Termometr musi być podłączony do przetwornika.
Problem:
Termometr zawsze wskazuje 199 ° C.
Odpowiedź:
Najpierw wykonaj reset, jak opisano powyżej. Jeśli błąd nie został naprawiony, wymień czujnik. W tym celu skontaktuj się z nami.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie wkładaj termometru ani sondy do żaru! Czujnik ulegnie zniszczeniu!
Gourmet BBQ System
Jak ustawić żar w Sear Grate?
Sear Grate wymagaja natychmiastowego nagrzania pod rusztem żeliwnym „Sear Ridge”. Dlatego powinieneś ułożyć żar na środku grilla na węgiel drzewny i pozostawić wolne krawędzie. Strefa brzegowa grilla jest wówczas strefą pośrednią, na której można grillować np. stek w niższych temperaturach. Weber zaleca stosowanie węgla drzewnego Weber Steakhouse Premium Restaurant. Zapewni to wysoką temperaturę i stosunkowo długotrwały żar.
Co mogę przygotować w woku?
Wok nie ogranicza się do typowych potraw azjatyckich. Możesz w nim również przygotować risotto (nie zapomnij zamieszać) paellę, chili con carne, gulasz i zupy. W tym celu żar jest również umieszczony centralnie poniżej woka.
Co mogę przygotować na patelni grillowej?
Możesz zrobić tutaj wszystkie typowe frytki, nawet jajka sadzone lub naleśniki. W przypadku użycia smaru lub oleju żywność nie przylega do żeliwnej patelni grillowej.
Jak czyścić wok lub patelnię?
Ponieważ są to żeliwa, nigdy nie należy zanurzać woka i patelni w wodzie do płukania lub traktować je płynem do naczyń. Po użyciu wytrzeć papierem kuchennym i w razie potrzeby wyczyścić czystą wodą i szorstką gąbką.
Wok i patelnię należy dobrze wysuszyć. Nigdy nie wkładaj ich do zmywarki!

Części zamienne/Reklamacje

Jak zgłosić reklamację?
W przypadku reklamacji najpierw skontaktuj się z nami. Trzymaj pod ręką numer seryjny i dowód zakupu grilla. <br> Nasz doradca przyjmie reklamację i pomoże Państwu.<br> Nie wysyłaj grilla.  Zazwyczaj są to części łatwe do wymiany, które są wysyłane do Państwa bezpośrednio przez naslub firmę Weber.
Czy mogę dokupić części zamienne do mojego grilla?
Tak. W okresie gwarancyjnym możesz kupić prawie każdą część zamienną. Skontaktuj się z nami. Numer seryjny jest dla nas ważną informacją, szczególnie w przypadku grilla gazowego. Miej numer seryjny pod ręką!

Czyszczenie

Jak czyścić ruszt grilla?
W sprzedaży mamy profesjonalne środki do czyszczenia rusztu. Zapraszamy do kategorii akcesoria, tam znajdziecie Państwo środki do czyszczenia rusztu, stali nierdzewnej oraz żeliwa.
Widzę, że od wewnątrz pokrywy złuszcza się farba. Co zrobić?
Nie martw się, to nie jest kolor. Pokrywa grilla Webera nie jest pomalowana, ale pokryta wypaloną warstwą emalii porcelanowej, która nie może się odkleić. Podczas grillowania tłuszcz osadza się na wewnętrznej stronie pokrywy. Ze względu na wysokią temperaturę tłuszcz spala się i zwęgla wewnątrz pokrywy. Osad ten można usunąć za pomocą szorstkiej gąbki i rozpuszczalnych w tłuszczach środków czyszczących. Od czasu do czasu należy czyścić pokrywkę detergentem rozpuszczalnym w tłuszczach i wodą.
Jak prawidłowo usunąć złogi tłuszczu z pokrywy?
Usuń wszystkie brud przed grillowaniem za pomocą mosiężnej szczotki. Aby uniknąć gromadzenia się, po każdym grillowaniu wytrzyj ciepłą, nie gorącą wewnętrzną pokrywę, ściereczką kuchenną lub łagodnym roztworem detergentu i wody.
Jak prawidłowo używać i czyścić żeliwne elementy?
Żeliwne wkładki do Q100, Q200, Q300, Genesis, Spirit i Summit z emaliowaniem. Żeliwne wkładki do wyżej wymienionych rusztów pokryte są warstwą emalii. Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić płytę grilla ciepłą wodą i detergentem. Zawsze osusz płytę grillową suchą szmatką. Nigdy nie wkładaj płyty grillowej do zmywarki. Przy pierwszym użyciu rozgrzej żeliwną płytę i lekko przetrzyj olejem. Zauważysz, że wyniki grilla na żeliwnej płycie stają się lepsze, im częściej jest używany. Żeliwne płyty grillowe z powłoką nie muszą być impregnowane tłuszczem roślinnym. Nigdy nie czyść płyty rusztu pokrytej emalią za pomocą stalowej szczotki lub stalowej gąbki (używanych w handlu narzędziami). Może to uszkodzić powierzchnię płyty grillowej. Żeliwne płyty zachowują się podobnie jak żeliwne patelnie. Im częściej są używane, tym lepsze są wyniki grillowania. Po użyciu żeliwną płytkę można wyczyścić mosiądzem lub alternatywnie szczotką ze stali nierdzewnej firmy Weber. Ponadto można dodatkowo wyczyścić płytę grilla z ciepłą wodą i szorstką gąbką (bez materiałów ściernych). Nie używaj płynu do mycia naczyń ani nie zanurzaj żeliwnej płytki w wodzie do płukania. Zawsze postępuj zgodnie z instrukcją obsługi grilla i płyty grillowej.

Grille elektryczne

Czy można przechowywać grill Q140 lub Q240 na zewnątrz?
Tak. Jeśli nie planujesz używać grilla przez długi czas, najpierw go wyczyść. Użyj pokrowca Weber. Jeśli to możliwe, umieść grill pod zadaszeniem lub innym schronieniem w miejscu odpornym na warunki atmosferyczne.
Czy mogę grillować ne grillu elektrycznym w domu?
Nie! Wszystkie grille Weber są przeznaczone wyłącznie do użytku na zewnątrz.
Weber Q140 musi być podłączony do zewnętrznego gniazda z zabezpieczeniem RCD.
Jak czyścić grille Q140/Q240 ?
Po grillowaniu rozgrzej maksymalnie Weber Q 140/Q 240, zamknij pokrywę i poczekaj, aż po bokach nie będzie już dymu. Nie powinno to zająć więcej niż 15 minut.

Następnie posmaruj grill szczotką Weber. W zależności od stopnia zabrudzenia wytrzyj jeszcze ciepłą pokrywę wilgotną szmatką i środkiem czyszczącym Weber. W zależności od stopnia zabrudzenia wytrzeć komorę grilla szmatką i środkiem czyszczącym Weber. Przedtem należy z grubsza usunąć resztki drewnianą szpachelką.

Aby wyczyścić dokładnie komorę grilla, zdejmij klips zabezpieczający, który zabezpiecza spiralę grzewczą, przy dolnym otworze. Wyjmij również jednostkę sterującą. Można ją łatwo wyciągnąć. Chwyć jednostkę sterującą za zagłębione uchwyty. Następnie poluzuj obie śruby przy mocowaniu elementu grzejnego i wyjmij element grzejny. Teraz przychodzisz do komory grillowej bez przeszkód, aby ją wyczyścić.

Komory nie musisz czyścić tak dokładnie po każdym grillowaniu. Często wystarczy drewniana lub plastikowa szpachelka, aby z grubsza usunąć z niej resztki. Zawsze upewnij się, że aluminiowa tacka ociekowa pod komorą grilla jest wolna od tłuszczu i brudu.

Uwaga: Nigdy nie zakrywaj komory grilla grillem folią aluminiową!
Czy tłuszcz może kapać na spiralę grzewczą?
Element grzewczy ma małą średnicę. Kapiący tłuszcz może kapać na spiralę grzewczą tylko w niewielkich ilościach. Spirala jest bardzo gorąca i świeci na czerwono. Kapiący tłuszcz jest natychmiast spalany.
W przypadku grillowania w bardzo niskich temperaturach, po grillowaniu należy ustawić regulator temperatury na wysoki poziom, aby spiralagrzewcza i ruszt grillowy mogły swobodnie spalić resztki tłuszczu.
Czy na grillach elektrycznych Q140 i Q240 mogę grillować w sposób pośredni?
Tak i nie 🙂 Ze względu na rozmieszczenie spirali grzewczej na całej powierzchni nie można włączać i wyłączać poszczególnych obszarów, jak na przykład w przypadku grilla gazowego. Niemniej jednak na Weber Q 140 można grillować całego kurczaka lub pieczeń, zmniejszając ciepło. W tym celu zalecamy użycie małego kosza do pieczenia (Q 140 # 6429, Q 240 # 6407) Zapasowy kosz do pieczenia umieszcza się centralnie na grillu, z aluminiową tacą ociekową poniżej. Zawsze zamykaj pokrywę!
Czy przy smażeniu na grillu elektrycznym uzyskam taki smak jak w grillu węglowym lub gazowym?
Tak. Typowy smak potraw z grilla wynika z prażonych aromatów (reakcja Maillarda: cząsteczki węglowodanów i białka reagują pod wpływem ciepła i tworzą substancje aromatyczne, które są postrzegane jako typowy aromat grilla). Aromaty smażenia powstają na powierzchniach potrawy stykającej się bezpośredniego z rusztem grilla. Ruszty żeliwne idealnie oddają ciepło w miejscach styku mięsa. Grille elektryczne Weber Q 140 i Q 240 są wyposażone w żeliwne ruszty od 2011 roku.
Czy powinienem rozgrzewać grilla elekrtrycznego Q140 ?
Tak, jak każdy z naszych grillów, Weber Q 140 powinien być rozgrzewany przez około 15 minut (ruszty żeliwne muszą zostać podgrzane) z zamkniętą pokrywą na wysokiej mocy.
Czy wydajność Q10 jest porównywalna do grilli węglowych lub gazowych?
Tak. Weber Q 140 i Q 240 (od 2011 r.) Ma wysoką moc elektryczną wynoszącą 2,2 KW, może wytwarzać wysokie ciepło, a zatem typowy smak grilla. W grillu elektrycznym grillujemy również przy zamkniętej pokrywie!

Grille gazowe

Po czym poznam ile gazu zużywa mój grill?
Zużycie gazu jest podane w instrukcji obsługi oraz na tabliczce znamionowej grilla i podawane jest w g/h (gram na godzinę).
Wąż do butli gazowej wydaje się porowaty. Czy wymienić go?
Wąż należy wymieniać najpóźniej co 5 lat. Z powodu intensywnego nasłonecznienia wąż może stać się porowaty. W razie podejrzenia porowatości powinieneś wykonać test szczelności. W tym celu w sklepie ze sprzętem znajdują się specjalne spraye, które wskazują (bąbelkami) na wycieki. Postępuj zgodnie z instrukcjami użytkowania grilla. Zawsze należy wykonać test szczelności, jeśli:
  • grill jest nowy i zmontowany (również przez dealera)
  • po dłuższym przechowywaniu
  • po transporcie grilla
  • przy zapachu gazu
  • w przypadku porowatego węża lub
  • po wymianie części grilla.
Mój grill pali się dużym, żółtym płomieniem. Co mogę zrobić?
Jeśli płomienie są żółte, należy sprawdzić siatkę zabezpieczającą przed insektami na palniku. Tędy powietrze wpływa do palnika i zapewnia czyste spalanie.
Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi i wyczyść palnik oraz moskitierę.
Grill Q 100/200/300 nie zapala się, co zrobić?
Na jednostce zapłonowej, bezpośrednio w komorze grilla, znajduje się palnik. Pod pokrywą zapalnika (Gascatcher) znajdują się obwodowo małe otwory palnika, które umożliwiają dopływ gazu do zapalnika. Otwory te mogą się zatkać oparami tłuszczu. W takim przypadku należy wyjąć palnik i wyczyścić otwory. Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w instrukcji obsługi.
Płomień w grillu Q nie jest równiomierny, co zrobić?
Powstająca w grillu mgła tłuszczowa powoduje zamknięcie otworów w palniku. Od czasu do czasu należy wyczyścić palnik. PO wyczyszczeniu płomień rozprzestrzenia się ponownie na cały palnik i moc grzewcza zostaje przywrócona.
W tym celu należy zdjąć ruszt i uruchomić palnik. Wyczyść teraz czystą szczotką ze stali nierdzewnej otwory palnika przez płomienie. Od razu zauważysz, że płomień jest rozprowadzany równomiernie, a wszystkie zatkane otwory są ponownie wolne.
Czy mogę przekonwertować Q200 do pracy z kartuszem Weber?
Nie. Nie miałoby to również sensu pod względem zużycia gazu. Z grilla można korzystać tylko na standardowej butli z gazem o pojemności 5 lub 11 kg.
Czy mogę obsługiwać Q100 standardową butlą z gazem?
Tak. Za pomocą adaptera (# 1000) możesz przyłączyć butlę z gazem 5 lub 11 kg. Proszę przestrzegać instrukcji zawartych w instrukcji obsługi.
Jak długo można grillować z kartuszem gazowym Weber?
Zużycie gazu w Q 100 wynosi około 200 gramów na godzinę. Pojemność naboju gazowego wynosi 445 g. Umożliwi to grillowanie przez 2 godziny przy pełnej mocy. Pełna mocjest potrzebna tylko do podgrzania lub wypalenia grilla. Ogólnie rzecz biorąc, ciepło można znacznie zmniejszyć. W przypadku grilla oznacza to, że można grillować do 4 godzin.

Grille węglowe

Czy istnieje łatwy sposób na rozpalanie grilla węglowego?
Tak jest. Użyj komina do rozpalania Weber Rapidfire w połączeniu z kostką do wypalania Weber. Zawsze działa! Napełnij komin wymaganą ilością brykietów, umieść 2-3 kostki zapłonowe na ruszcie węglowym grilla i zapal je. Teraz połóż na nim komin wypełniony brykietem. Teraz musisz poczekać 20-30 minut, w zależności od ilości. Gdy górna warstwa brykietów zostanie pokryta białą warstwą popiołu, brykiety są gotowe do użycia. Teraz wrzuć żar do grilla. Zawsze używaj przy tym rękawic do grillowania. Jeśli żar jest w grillu, po prostu włóż ruszt i zamknij pokrywę. Rozgrzewaj grill przez chwilę i możesz zacząć grillować!

Metody grillowania

Jaka jest różnica pomiędzy grillowaniem bezpośrednim a pośrednim?
W  metodzie bezpośredniego grillowania  żar znajduje się bezpośrednio pod grillowanym produktem. Tutaj jest grillowany raczej w wysokich temperaturach (280-320 ° C). Ta metoda jest zwykle stosowana do steków i kiełbas, do mięs ktżre grillujemy maksymalnie przez 25 minut. W  metodzie pośredniego grilla  żar układa się z na bokach pieczeni (po prawej i lewej stronie). Jedzenie jest na środku grilla. Tłuszcz i sos  są zbierane w aluminiowej tacce. Tłuszcz i sos nie mogą kapać na żar. Zwykle temperatury wynoszą od 180 ° C do 220 ° C. Tą metodą można wykonać wszystko, co można przygotować w piekarniku. Można przygotować całego kurczaka, pieczeń, a nawet świąteczną gęś oraz chleb, ciasto i pizzę. Jedzenie nie musi być obracane na grillu. Ciepło odbija się równomiernie od zamkniętej pokrywy i od czajnika do potraw z grilla. Pokrywa jest zawsze zamykana zarówno przy metodzie bezpośredniej i pośredniej (wentylator otwarty). Pokrywa utrzymuje ciepło w grillu. Zamknięta pokrywa pozwala uniknąć płomieni i przypalonego jedzenia. Wskazówka:  grille na węgiel drzewny: Więcej metod grillowania, takich jak metoda 50/50, można znaleźć w naszej książce do grillowania na węgiel drzewny „Grill Webera z węglem drzewnym”.
Na co muszę zwrócić uwagę przy używaniu kamienia do pizzy?
Najpierw należy podgrzać kamień do pizzy Webera w grillu z pośrednim ciepłem przez około 10-15 minut przy zamkniętej pokrywie. W przypadku grilla węglowego żar jest idealnie umieszczony w kształcie pierścienia na węglu drzewnym, pozostawiając środkowy obszar pod kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy jest następnie umieszczany między żarami (grill węglowy) lub między palnikami (przedni i tylny palnik na grillu gazowym) na ruszcie grillowym. Posyp kamień do pizzy mąką tuż przed grillowaniem pizzy. Przenieś pizzę na kamień do pizzy za pomocą dostarczonej blachy lub łopatką do pizzy Weber i natychmiast zamknij ponownie pokrywę. Ciepło podnosi się na boki i odbija się od pokrywki na pizzę. Użyj okrągłego kamienia do pizzy do grillowania na węgiel drzewny, a także modeli Q100 i Q200 i prostokątnego kamienia do pizzy na grillach gazowych (od Q300)
Wędzenie
Jak wędzić na grillu węglowym?
Wędzenie na grillu węglowym to palenie aromatów, co oznacza, że ​​dodatkowe rodzaje dymu są nakładane na jedzenie podczas procesu grillowania.
Weber oferuje 5 różnych rodzajów wędzonych wiórów: cykoria, mesquite, pekan, wiśni i jabłka.
grille węglowe
W grillach węglowych Weber uprzednio namoczone wędzone wiórki umieszczane są bezpośrednio na żarach. Wiórki powinny być wcześniej namoczone przez co najmniej godzinę, w przeciwnym razie spłoną. W przypadku potraw z grilla o krótkim czasie gotowania należy poczekać, aż dym się rozwinie, a następnie umieścić potrawę na grillu i zamknąć pokrywę.
gaz
W przypadku grilla gazowego Spirit 310 i 320 oraz serii Genesis istnieje wędzarka jako wyposażenie dodatkowe. W przypadku grilla Summit E / S 450, 470, 650 i 670 wędzarka jest standardowym wyposażeniem.
Najpierw namocz wędzone wiórki przez co najmniej godzinę i podgrzej grill. Następnie włóż wióry dymne do wyznaczonej wędzarni. Najpierw trzymaj pokrywę wędzarni i grilla otwartą, aż dym się rozwinie. Następnie umieść jedzenie na grillu i zamknij pokrywę.
Ilość chipsów do palenia zależy od pożądanej intensywności smaku dymu.
Deska do wędzenia Weber
Masz również możliwość skorzystania z deski do Wędzenia Weber (węgiel i gaz). Jest to specjalne drewno z Western Red Cedar. Nadaje ono potrawom wyjątkowy, łagodny aromat. W szczególności doskonale nadaje się do grillowania całych filetów z łososia. Zanim położysz deskę na rozgrzanym grillu z wysoką temperaturą, należy najpierw moczyć ją przez co najmniej godzinę . Poczekaj, aż pojawi się dym i płyta zacznie „strzelać” z powodu działania ciepła. Następnie możesz na przykład położyć łososia i grillować. Nie zapomnij zamknąć pokrywy.

Numer seryjny

Gdzie mogę znaleźć numer seryjny?
grille gazowe
Numer seryjny zaczyna się od 2 liter, po których następuje 6 lub 7 cyfr. Możesz je znaleźć w następujących miejscach:
Q 100-200: na tylnej ramie lub pod bocznymi stolikami
Q 300: pod bocznymi stolikami
Spirit Classic i Spirit Premium: panel podłogowy
Genesis: na uchwycie ociekacza na tłuszcz
Summit: wewnątrz prawego panelu bocznego (szafka)
Ogólnie: na naklejce w odpowiedniej instrukcji obsługi

grille węglowe
od 2013 r .: dodatkowy pełny numer seryjny (z dwiema literami, a następnie 6 lub 7 cyframi) na pudełku opakowania i zasuwą wentylacyjną na pokrywie
do 2013 r .: 2 litery na szkiełku wentylacyjnym w pokrywie

grille elektryczne
na tylnej ramie

Ogólne

Czy grille są gotowe do użytkowania, czy trzeba je złożyć?
Oryginalnie zapakowane grille są w częściach, dołączona jest instrukcja montażu grilla. Przy odbiorze osobistym, możemy Państwu zaoferować usługę skręcenia grilla.

Rozpalanie

Czy istnieje łatwy sposób na rozpalanie grilla węglowego?
Tak jest. Użyj komina do rozpalania Weber Rapidfire w połączeniu z kostką do wypalania Weber. Zawsze działa! Napełnij komin wymaganą ilością brykietów, umieść 2-3 kostki zapłonowe na ruszcie węglowym grilla i zapal je. Teraz połóż na nim komin wypełniony brykietem. Teraz musisz poczekać 20-30 minut, w zależności od ilości. Gdy górna warstwa brykietów zostanie pokryta białą warstwą popiołu, brykiety są gotowe do użycia. Teraz wrzuć żar do grilla. Zawsze używaj przy tym rękawic do grillowania. Jeśli żar jest w grillu, po prostu włóż ruszt i zamknij pokrywę. Rozgrzewaj grill przez chwilę i możesz zacząć grillować!
Mój węgiel się zgasił, dlaczego?
Najczęstsze błędy popełniane podczas rozpalania to:
  • Nieodpowiednia podpałka:  używaj tylko stałych podpałek, które palą się długo i przy wysokiej temperaturze. Kostki Weber palą się z wysoką temperaturą i mogą zapalić każdy brykiet.
  • Nie czekaj, aż węgle zostaną w pełni wyżarzone:  Poczekaj, aż węgiel zostanie pokryty szarą lub białą warstwą popiołu. Jeśli żar zostanie przysłoniony nowym węglem zbyt wcześnie, może się zagasić.
  • Otwory wentylacyjne są zamknięte lub tylko częściowo otwarte. Podczas grillowania zawsze otwieraj otwory wentylacyjne na czajniku i na pokrywie. Tylko wtedy powietrze może wystarczająco dotrzeć do żaru.
  • Zgaszenie węgla może być również spowodowane tym, że zużyto zbyt dużo węgla. W takim przypadku kawałki będą się dusić, ponieważ nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza.
Węgiel drzewny czy brykiety, co powinienem używać?
Weber zaleca stosowanie brykietów, gdy wymagany jest długi czas grillowania. Zwłaszcza przy zastosowaniu metody pośredniego grilla. Dzięki brykietom Weber możesz grillować do 4 godzin. Długi czas spalania wynoszący 4 godziny nie zawsze jest konieczny. Dlatego możesz zdławić żar i użyć ponownie brykietów następnym razem. Zalecamy korzystanie z paleniska Weber Rapidfire. Z nim rozpalanie brykietów zawsze się udaje. Od 2011 roku Weber ma w ofercie węgiel Premium Restaurant Coal. Jest to węgiel drzewny z twardego drewna Quebracho. Właściwością węgla drzewnego jest wytwarzanie wysokiej temperatury i utrzymywanie żaru stosunkowo długo. Węgiel drzewny Weber Premium Restaurant nadaje się szczególnie do szybkiego grillowania steków z wysoką temperaturą. Ten rodzaj węgla drzewnego jest szczególnie odpowiedni z akcesoriami Weber Gourmet BBQ, rusztem SEAR . Żeliwny ruszt Sear (żeliwny zestaw do pieczenia z wzorem rombu) wypala wzór rombu na stekach. Wymaga to wysokiej temperatury, którą można łatwo osiągnąć dzięki węglowi Weber Premium Restaurant.
Jakiej rozpałki używać?
Zalecamy stosowanie specjalnych kostek rozpalających (np. Kostek Weber) do bezpiecznego i łatwego rozpalenia węgla. Rozpałki w kostce łatwo się zapalają, są bezwonne, nietoksyczne i nie pozostawiają resztek, które wpływają na smak potraw. Radzimy użyć komina rozpałkowego (np. Weber Rapidfire) do rozpalenia węgla i zrezygnować z rozpałek w płynie, ponieważ może to stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa, jeśli są niewłaściwie stosowane.
Które ustawienie zasuwki wentylacyjnej jest właściwe dla mojego grilla?
Węgiel potrzebuje wystarczającej ilości powietrza, aby się palić. Najpierw otwórz całkowicie dolną i górną prowadnicę wentylacyjną. W zależności od pożądanej temperatury zasuwa odpowietrzająca na kotle może być mniej lub bardziej zamknięta - ale nigdy nie powinna być całkowicie zamknięta, chyba że chcesz zdławić żar. Suwak wentylacyjny na pokrywie powinien zawsze pozostawać całkowicie otwarty. Jest zamknięty tylko wtedy, gdy żar ma zostać zduszony. Aby zdusić żar, oba otwory wentylacyjne muszą być całkowicie zamknięte.
Czy brykiety Weber można używać po raz drugi, po krótkim pierwszym użyciu?
Jeśli brykiety były używane przez krótki czas i spaliły się tylko do około połowy objętości, można je ponownie użyć. Należy je następnie stosować w połączeniu z nowymi brykietami Weber.
X