Nasze Marki

Zobacz jakie marki grilli znajdziesz w naszej ofercie

Zobacz co kryje się za sukcesem marek Weber, Napoleon i Broil King

 

 

Zachęcamy do zapoznania się z ciekawą historią pionierów nowoczesnego grillowania.

Historie wynalazców i wynalazków są częściowo zabawne, a częściowo niezwykłe. Przykład w kategorii „niezwykłe”: pomysł zrobienia z boi grilla z pokrywą. George Stephen wynalazł w ten sposób pierwszy grill okrągły i dzięki licznym następnym modelom zrewolucjonizował najpierw amerykańską, a następnie światową kulturę grillowania.

Okres przed wynalezieniem grilla okrągłego był okresem cegły. W całej Ameryce było przyjęte używanie stosowanie otwartych grilli zbudowanych z cegły. Wyraźna wada tych konstrukcji: były nieruchome, w razie złej pogody – np. w razie deszczu – nie można było z nich korzystać ze względu na brak pokrywy i powodowały przeskok płomieni. Poza tym zasadniczo ograniczały one przyjemność grillowania: popiół osadzał się na mięsie lub ubraniu i to, co z rusztu zostało przeniesione na talerz, było źle przyrządzone lub czarne.

Jako pasjonat grillowania z dużym upodobaniem jedzenia i ojciec jedenaściorga dzieci Georga Stephena niezwykle złościła taka sytuacja, która ciągle utrudniała mu grillowanie. Gdy np. z powodu złej pogody ciągle musiał szukać schronienia pod dachem i pozostawiał bez kontroli płomienie na swoim otwartym, ceglanym grillu.

Zwrot na wodzie

Jednakże George Stephen nie tylko złościł się z powodu nieodpowiedniego grilla , szukał również jakiegoś rozwiązania. Po kilku próbach w 1952 r. widok boi podczas rejsu żaglówką naprowadził go na decydujący pomysł. Podzielił boję na dwie części, dolną część metalowej wykorzystał jako kocioł, zaopatrzył go w trzy nóżki i połączył go z górną częścią boi, którą użył jako pokrywę – tak powstał prototyp grilla okrągłego, kontrola grillowanego produktu była teraz możliwa. W ten sposób zostały stworzone podstawy pod firmę Weber-Stephen Products LLC…
Dzięki temu nowemu rodzajowi grillowania mistrz grilla miał teraz system, który można było kontrolować. Chociaż wielostronność przy grillowaniu nie była właściwym celem, dzięki jego nowemu odkryciu można było wybierać między grillowaniem powolnym (pośrednim) i szybkim (bezpośrednim). Znana już na całym świecie kula Webera zmieniła w bardzo krótkim czasie obraz amerykańskich ogrodów i stała się symbolem grillowania.

Nowa forma kultury grillowania

Po początkowym wahaniu uchwyt kuli został przyjęty z zachwytem i grill z cegły był już tylko reliktem dawnej kultury grillowania. Zaś George Stephen założył firmę Weber-Stephen Products LLC i produkował grille w sposób profesjonalny. Realizował przy tym dwa cele: jego grille miały być nie tylko innowacyjne, ale także trwałe. Krótko mówiąc: dzięki wysokim standardom jakości przez dziesiątki lat gwarantować praktyczną korzyść.

Sukces dzięki serii

Dziś ludzie na całym świecie stosują grille firmy Weber. Nic dziwnego, również w przypadku różnych przepisów grillowania ważne są właśnie dwie rzeczy: dobry smak i nieskomplikowane przyrządzanie potraw.

Wielostronność dzięki pokrywie

Wynalazkowi Georga Stephena zawdzięczamy dzisiejsze możliwości grillowania, bowiem dopiero wynalazek pokrywy otworzył cały bogaty świat grillowania. Dzięki wynalazkowi pokrywy możliwe było wykorzystanie grilla jako piecyka z obiegiem powietrza i stosowanie oszczędniejszych metod przyrządzania potraw – takich jak np. metoda bezpośredniego grillowania.

Historia grilli Marki Napoleon® sięga 1976 roku, kiedy swoją działalność rozpoczęła mała fabryka stali Wolfganga Schroetera. Fabryka ta zajęła się produkcją balustrad stalowych w Barrie, Ontario w Kanadzie. Wtedy nikt jeszcze nie wyobrażał sobie niesamowitej przyszłości, która nas czekała, a w której to Wolf Steel Ltd wyprodukował wysokiej jakości grille Napoleon®.
Napoleon grills
Marka Napoleon® posiada certyfikat ISO 900:2000ś. Produkcja odbywa się na powierzchni 150 000 metrów kwadratowych i zatrudnia ponad 1600 współpracowników. To również największy w Ameryce Północnej producent wysokiej jakości kominków i pieców opalanych drewnem oraz gazem, grillów gazowych, a także produktów do użytkowania na biwakach na świeżym powietrzu.

Szybka ekspansja grillów gazowych marki Napoleon® jest bezpośrednim skutkiem bezkompromisowej jakość produkcji, innowacyjności i uczciwej, niezawodnej obsługi klienta.

Największym czynnikiem przyczyniającym się do sukcesu produktu, jakim jest grill gazowy Napoleon® jest to, że potrzeby klienta skupiają się w każdym egzemplarzu. W Napoleonie® jesteśmy zadowoleni, gdy użytkownicy są pod wrażeniem nie tylko grilla, ale i posiłków, które na nich przygotowują. Jeśli szukasz sprawdzonego, a przede wszystkim niezawodnego sprzętu, postaw na markę Napoleon – grill ten jest wyprodukowany z dbałością o każdy szczegół, co przekłada się na jego jakość.

Postaw na sprawdzone urządzenia – w końcu co może być lepszego niż dzielenie się z przyjaciółmi pysznymi przepisami na grilla i spędzanie cennego czasu przy grillu z rodziną?
zadowoony pan, który używa grill napoleon
napoleon grills

Onward Manufacturing Company jest producentem grilli gazowych marki Broil King®. Firma wywodzi się z miasta Waterloo w stanie Ontario w Kanadzie. Jest to rodzinna firma której właścicielami są trzej bracia Terry, Tim i Ted – widoczni w wymienionej kolejności na pierwszym zdjęciu wraz z ojcem po lewej. OMC, z wielkim powodzeniem sprzedaje grille na cały świat.

Nikt nie zna się bardziej na barbacue niż Amerykanie i Kanadyjczycy. To właśnie w Ameryce Północnej powstawała kultura grillowania, nic więc dziwnego, że jest ona tam niesamowicie rozwinięta, zróżnicowana i bogata. Z tego względu trudno o lepsze miejsca na świecie na produkcję grilli gazowych, gdzie na każdym etapie, od powstania projektu aż po produkcję, pracują pasjonaci grillowania. Wiele marek na rynku szczyci się amerykańskim pochodzeniem, ale tylko Broil King® może powiedzieć, że wszystkie grille gazowe, z każdej serii, zaczynając od najtańszego Gem’a aż po najbardziej zaawansowane grille z serii Imperial, produkowane są w USA lub Kanadzie.

 

 

Bracia Witzel w całości posiadają fabryki w Ameryce Północnej. CEO firmy, Ted, ma całkowitą kontrolę nad procesem produkcyjnym, przykładając szczególną uwagę do jakości wykonania oraz użytych materiałów. Ponadto, trzymając rekę na pulsie, w szybki sposób może wprowadzić zmiany do produktów, odpowiadając na potrzeby klientów oraz zapewniając najlepsze rozwiązania dla najbardziej wymagających fanatyków grillowania. Wpływa na to również jakość wybranych materiałów jak np. stal, która pochodzi tylko i wyłącznie z amerykańskich hut. Ponieważ jest to rodzinna firma, nie liczy się tylko zysk, ale przede wszystkim ludzie, którzy tworzą grille gazowe Broil King.

Onward Manufacturing istnieje od 1906 roku, a produkcją grilli zajmuje się już od ponad 30 lat. Najstarsza fabryka ulokowana jest przy siedzibie firmy w Waterloo w stanie Ontario w Kanadzie. Ciekawostką jest, że z tego samego miasta pochodzi Blackberry, kanadyjski producent smartfonów, który zasłynął z wprowadzenia pełnej klawiatury qwerty.

W procesie produkcyjnym uczestniczy również należąca do rodziny fabryka elementów plastikowych, Onward Cluthe. Wykonywane są tutaj wszystkie elementy plastikowe, jak kółka, rączki, pokrętła oraz plastikowe wykończenia półek.

W procesie produkcyjnym wykorzystywana jest stal pochodzenia amerykańskiego. W ten sposób Broil King® jest w stanie zapewnić wysokiej jakości grille o wyjątkowym wyglądzie na wiele lat. Warto zwrócić uwagę na fakt, że stal szlachetna jest walcowana, nie szczotkowa. Jest to ważne pod względem utrzymania elementów wykononych ze stali w czystości oraz wpływa na ich wytrzymałość. Stal walcowanana nie posiada mikro otworów, w które może wnikać trudny do usunięcia brud.

OMC posiada również dwie fabryki w Stanach Zjednoczonych. Jedna z nich znajduje się w Huntington w stanie Indiana, druga w Dickson w stanie Tennessee. Tutaj produkowane są między innymi grille z serii Imperial, Regal oraz Baron.

Odlewy z aluminium wykonywane są przez Joey i Bubba oraz ich zespół w fabryce w Dickson, Tennessee. Odlewy z aluminium są oczyszczane z nierówności po formach a następnie malowane proszkowo, odporną na bardzo wysokie temperatury farbą, przez Shadrack’a i jego zespół w Waterloo. Jeżeli elementy z odlewu z aluminium tracą kolor mogą być pokryte cienką warstwą oleju roślinnego aby przywrócić im połysk.

Podstawy grilli oraz inne plastikowe elementy wykonywane są poprzez formowanie wtryskowe. W ten sposób powstają wytrzymałe i odporne na promieniowanie UV elementy z polipropylenu wzmacnianego szkłem lub nylonu, również wzmacnianego szkłem. Części te wykonywane są we własnej fabryce plastiku Onward Cluthé w Kitchener, Ontario przez team Andrew i Trevor’a, już od ponad 25 lat.

Górne ruszty również produkowane są w USA. Pokryte są odporną warstwą spieku ceramicznego przez zespół Vince’a w fabryce w Huntington w stanie Indiana.

Elementy stalowe produkowane są z ocynkowanej północno-amerykańskiej stali. Są obrabiane na prasach przez team Kevina i Darli, a następnie malowane proszkowo z wykończeniem poliuretanowym przez Mirnę i jej zespół specjalistów.

Zespół, którym zarządzają Jose, Louie i Abraham, odpowiedzialny jest za pakowanie grilli do pudełek na liniach montażowych. Steve i Marcie nieustannie audytują i sprawdzają procesy, w celu zapewnienia zgodności ze standardami ISO. Procesy produkcyjne oraz jakość produktów nadzorowana jest przez Roger, Kim, Kathy i ich zespoły.