PIZZA Z GRILLA

pizza z grilla

WPROWADŹ TRÓJKOLOROWY SMAK DO SWOJEGO OGRODU ZA SPRAWĄ DOSKONAŁEJ PIZZY Z GRILLA

Od oszałamiającej naturalnej scenerii po legendarną kuchnię — nic dziwnego, że Włochy są jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie. Chociaż nie ma możliwości przeniesienia Koloseum z Rzymu lub gondolierów z Wenecji, to istnieje jeden prosty sposób na przeniesienie kawałka włoskiego stylu życia do własnego domu. Grillując prawidłowo przygotowaną pizzę — z cienką, chrupiącą skórką, roztopionym serem i przepysznymi pomidorami — sprawisz, że Twój ogród będzie przypominać ulice Neapolu.

Pizza i jej historia 

Słowo „pizza” prawdopodobnie pochodzi z X wieku. Początki dzisiejszej pizzy przypisuje się płaskim chlebkom pokrytym serem sprzedawanym w XVIII-wiecznym Neapolu. Obecnie jest jednym z najbardziej znaczących kulinarnych towarów eksportowych Włoch, który zwyciężył nawet z twórcami sztuki Haute Cuisine.  Okazuje się bowiem, że każdy Francuz zjada około 10kg pizzy rocznie, co w 2015 roku stanowiło to oszałamiającą liczbę 819 milionów zjedzonych pizz w całym kraju.

Składniki

Pizza wymaga tylko kilku składników, przez co jakość każdego z nich jest niezwykle ważna. Klasyczna pizza neapolitańska jest pokryta mozzarellą, pomidorami i bazylią z dodatkiem oliwy z oliwek oraz przypraw. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, aby zastosować inne składniki. W końcu to Ty ją zjesz. Różni szefowie kuchni używają różnych mieszanek sera, aby
uzyskać bardziej wyszukany smak i konsystencję. Ricotta sprawi, że ser będzie bardziej kremowy, a Asiago doda ostrości. Gruyère, Provolone i Parmezan są również popularnymi opcjami. Jesteś maksymalistą? Połóż na pizzy trochę mięsa (pepperoni, szynka prosciutto, kiełbasa) i warzyw (cebula, karczochy, jarmuż).

Kamień do pizzy

W celu uzyskania prawdziwie włoskiej, chrupiącej skórki prawdziwy mistrz grilla skorzysta z kamienia do pizzy Gourmet BBQ System firmy Weber. Kamień pochłania wilgoć, tworząc doskonale brązową pizzę, która jest lekka i chrupiąca, ale nie przypalona. Kamień nadaje się również do pieczenia chleba, ciastek, a nawet frytek i czipsów.

Czas pieczenia

Jaki jest sekret zrobienia wyśmienitej pizzy neapolitańskiej? Idealny czas pieczenia pizzy to 90 sekund w temperaturze 450°C, a im wyższa temperatura, tym lepszy wynik i krótszy czas pieczenia. W przypadku używania brykietu czas pieczenia będzie dłuższy (około 8 minut dla pizzy), ale może on się palić nawet do kilku godzin. W przypadku węgla czas pieczenia pizzy można skrócić do 4–5 minut, ponieważ temperatura osiągnięta przez grill będzie wyższa. Co 20 minut będzie trzeba natomiast dodawać pół kosza węgla. W przypadku grilla gazowego wystarczy zwiększyć ustawienie palnika po przeciwnej stronie kamienia do maksymalnej wartości.

Buon appetito!

Sprawdź również nasze płyny do czyszczenia grilla!

  • 189.99 

  • Produkt w promocji
    Pierwotna cena wynosiła: 142.99 zł.Aktualna cena wynosi: 128.69 zł.

    Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 128.69 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.