Planking – wyjątkowa metoda grillowania na deskach

Jeśli jesteś fanem grillowania, z pewnością szukasz nowych technik, które warto wykorzystać do przygotowywania potraw. Niezwykle ciekawą metodą jest planking, czyli grillowanie na deskach. Przyrządzone z użyciem tych akcesoriów smakołyki zyskują wyjątkowy, wędzony aromat, który zachwyci każdego. Jak używać desek, by osiągnąć pyszne rezultaty? Zapraszamy do lektury wpisu, w którym postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Na czym polega planking?

Wyjątkowy smak potraw przygotowanych metodą plankingu pochodzi od dymu, który pojawia się w czasie grillowania. To on aromatyzuje smakołyki, dodając im niesamowitej głębi.

Moczenie

Do zastosowania tej techniki niezbędna jest oczywiście specjalna deska na grilla. Przed użyciem należy ją namoczyć w wodzie, soku, piwie lub winie – wybór płynu będzie miał wpływ na ostateczny smak dań. Czas moczenia powinien być określony w instrukcji konkretnego egzemplarza – zazwyczaj jest to co najmniej 30 min.

Układanie smakołyków na grillu

Namoczoną deskę należy lekko przetrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie posmarować olejem tę stronę, na której ułożymy potrawę – w celu zapobiegania przywieraniu. Potem płytę umieszczamy na rozgrzanym grillu. Niektórzy grill masterzy najpierw rozgrzewają samą deskę, by zaczęła uwalniać aromaty, zanim pojawią się na niej smakołyki.

Grillowanie

Pieczenie powinno odbywać się pośrednio – poza centralnym płomieniem. W przypadku grillowania na desce nie trzeba przekręcać potrawy, by doszła z obu stron, a wystarczy kontrolować np. z pomocą termometru, czy danie jest już gotowe. Należy też pilnować, by deska się nie zapaliła – jeśli do tego dojdzie, należy delikatnie zagasić płomień wodą.

Rodzaje desek na grilla

Na rynku najczęściej można spotkać dwa typy desek – klonową oraz cedrową. Ta pierwsza świetnie sprawdza się do przygotowywania czerwonego mięsa, np. wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy kaczki. Uwalniające się podczas podgrzewania klonowego drewna aromaty idealnie pasują do wspomnianych produktów – nadają im nie tylko dymnego, ale i lekko słodkiego posmaku.
grillowanie - planking
Z kolei cedrowa deska do grillowania jest świetna zwłaszcza do kurczaka, indyka, ryb, owoców morza, serów czy warzyw. Nadaje przygotowywanym na niej produktom lekko dymnego aromatu, który doskonale podkreśla ich naturalny smak.

Planking jest świetną metodą grillowania nie tylko ze względów smakowych. Do zalet wynikających z jej stosowania należą też ochrona grillowanego produktu przed bezpośrednim ogniem oraz fakt, że potrawę można zarówno przygotowywać, jak i serwować na desce. Taki rodzaj podania z pewnością wywoła efekt WOW! Co ważne, akcesorium to może być wykorzystane kilkukrotnie – dopóki nie wypali się za bardzo.

To jak? Chcesz odkryć nowy sposób grillowania? Czym prędzej kup deskę!