faszerowane gruszki

faszerowane gruszki z grilla

Sezon na gruszki uważamy za otwarty! Sprawdź nasz przepis na pyszne gruszki z grilla, którymi zaskoczysz nawet najwytrawniejszego mistrza grillowania 🙂

4 szt. gruszki Williams
100g masy marcepanowej
40g masła w temp. pokojowej
1szt. żółtko
50g likieru gruszkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka  masła
150g ciemnej czekolady
125g śmietany
   
   
   
   
   
   

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

10min

Czas przyrządzania

15 Min.

Stopień trudności

Łatwy

Informacje dodatkowe

temp. grilla 110-130 ˚C

Metoda grillowania

bezpośrednią

  1. Gruszki obrać i od spodu wyciąć rdzeń. Skrop gruszki sokiem z cytryny. Od spodu gruszek odetnij cienki plaster, aby lepiej stały.
  2. Wymieszaj marcepan z masłem, żółtkiem i likierem gruszkowym w robocie kuchennym. Wysmaruj masłem żaroodporną formę do pieczenia. Napełnij gruszki mieszanką i umieść w naczyniu do pieczenia.
  3. Przygotuj grill na pośrednie ciepło (180 ° C).
  4. Umieść naczynie żaroodporne pośrednio na grillu i grilluj gruszki przez około 15 do 20 minut, aż się ugotują. W międzyczasie zagotuj śmietanę w rondelku ustawionym na kuchence lub na bocznej kuchence i wmieszaj czekoladę, aż stanie się gładka.
  5. Gotowe gruszki układamy na talerzu i polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.