FOCACCIA z ziemniakami

FOCACCIA Z ZIEMNIAKAMI

Ta ziemniaczana włoska focaccia polewana na końcu oliwą z oliwek to prawdziwe coś z niczego. Raz przygotowana zostanie z Wami na zawsze.

20g cukru
400-450ml wody
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki
50 ml  oliwy z oliwek
10 g  grubej soli
42 g świeżych drożdży
20 g rozmarynu 
   
   
   
   
   
   
   

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

ok. 3h

Czas przyrządzania

ok. 10min

Stopień trudności

średni

Akcesoria

kamień do pizzy

Informacje dodatkowe

temp. grilla 240 ˚C

Metoda grillowania

pośrednią

  1. Przygotować ciasto chlebowe i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia, następnie rozgnieść i wgnieść do ciasta jeszcze gorące ziemniaki.
  2. W naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia ułożyć ciasto na grubość ok. 3 cm (alternatywnie: na kamieniu do pizzy), posypać solą morską i rozmarynem i polać oliwą z oliwek.
  3. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kolejną godzinę.
  4. Grilluj w temp. ok. 240 ° C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.