KOTLETY JAGNIęCE Z GRILLA

kotlety jagnięce

Kotlety jagnięce z grilla to pomysł zarówno na wyszukaną kolację jak i lunch z przyjaciółmi. Niedoceniana w Polsce jagnięcina to idealne mięso do szybkiego zgrillowania.

Składniki                                                                 

  • 4 kotlety jagnięce  240-250 g

Marynata:

  • 1 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz

Czas przygotowania

20 Min.

Czas przyrządzania

15 Min.

Stopień trudności

Łatwy

Akcesoria

GBS Sear Grate

Metoda grillowania

bezpośrednia i pośrednia 

Przygotowanie

Wytnij kieszeń z boku kotletów cielęcych. Wymieszaj dobrze musztardę, oliwę z oliwek, olej sambalowy, czosnek i rozmaryn, włóż pastę  do kieszeni i dobrze rozprowadź. Marynuj mięso od wewnątrz przez około 3 godziny.
Usuń łodygę pomidorów, przepołów je i posyp przekrojoną powierzchnię brązowym cukrem.
Rozgrzej grill do 220 ° C do bezpośredniego / pośredniego grillowania.
Grilluj kotlety po obu stronach przez 3-4 minuty w bezpośrednim ogniu, a następnie umieść je na pośrednim ogniu, aż do osiągnięcia temperatury w środku około 65 ° C. W międzyczasie grilluj pomidory przeciętą powierzchnią przez 1-2 minuty, a następnie umieść je również w strefie pośredniego grillowania.
Dodaj sól i pieprz według uznania, a następnie podawaj.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.