KOTLETY Z JAGNIęCINY Z DIPEM JOGURTOWO-OGÓRKOWYM

KOTLETY Z BARANINY Z DIPEM JOGURTOWO-OGÓRKOWYM

Lubicie baraninę? Poznajcie przepis z jagnięciny z dipem jogurtowo-ogórkowym. Kotlety jagnięce cechują się delikatnym smakiem oraz kruchością. Poznajcie niepowtarzalny smak i jakość niedocenianej w Polsce baraniny. Kotlety jagnięce z dipem jogurtowo-ogórkowym.

2 sztuki wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżka/i stołowa/e oliwy z oliwek
2 łyżka/i stołowa/e świeżego posiekanego rozmarynu
trochę Sól
trochę Świeżo zmielony czarny pieprz
12 sztuki kotletów jagnięcych
150 g naturalnego jogurtu greckiego
1 sztuki ogórek długości palca, przepołowić usunąć nasiona, posiekać
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

25 Min.

Czas przyrządzania

12 Min.

Stopień trudności

Średni

Metoda grillowania

bezpośrednią

PRZYRZĄDZANIE

Czosnek wymieszać z oliwą i rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Z kotletów usunąć nadmiar tłuszczu, mięso natrzeć z obu stron mieszanką ziół. Kotlety grillować w średniej temperaturze przez 4-6 minut. Zdjąć z grilla i natychmiast przykryć folią aluminiową na 5-10 minut aby mięso mogło odpocząć. W oddzielnej miseczce przygotować jogurt z ogórkiem i miętą, podawać razem z kotletami.

WSKAZÓWKA: Świeże zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy szczypiorek należy mieć zawsze pod ręką. Gdy doda się je na krótko przed grillowaniem (np. baraniny) do żaru, mięso przejdzie ich aromatem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.