kurczak ze śródziemnomorskim chlebem

Przedstawiamy Wam przepis na kompletny obiad dla całej rodziny. Nie dość, że przygotujecie soczystego kurczaka, to za jednym zamachem przyrządzicie chrupiący chleb – smacznego!
1 szt | kurczak ok. 1,6kg |
3 łyżki | przyprawy do kurczaka |
2 łyżki | oleju rzepakowego |
2 szt | gałązki rozmarynu |
50ml | ciemnego piwa |
NA CHLEB | |
1KG | mieszanki na chleb |
100g | czarnych oliwek |
100g | suszonych pomidorów |
2 łyżki | ziół prowansalskich |
2 łyżki | soli |
papier do pieczenia | |
1 łyżka | oleju rzepakowego |
1/2 szt | papryki czerwonej i żółtej |
2 szt | młodej cebulki |
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania
20min
Czas przyrządzania
1,5 h.
Stopień trudności
średni
Akcesoria
Informacje dodatkowe
temp. grilla 220 ˚C/ 180 ˚C
Metoda grillowania
pośrednią

W kuchni
- Oliwki i suszone pomidory pokrój w kostkę.
- Przygotuj ciasto chlebowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj zioła prowansalskie, oliwki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Kurczaka opłucz od wewnątrz i na zewnątrz zimną wodą i osusz.
- Posmaruj kurczaka 2 łyżkami oleju rzepakowego, a wewnątrz i na zewnątrz przyprawą do kurczaka.
- Posmaruj stojak na drób olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Piwo wlej do pojemnika na środku stojaka na kurczaka.
- Rozgnieć gałązki rozmarynu na płasko i włóż je do pojemnika z ciemnym piwem.
- Ułóż chleb na zewnętrznej części do wysokości około 1 cm. Pokrój w kilku miejscach i posyp solą.
- Umieść kurczaka na pojemniku z płynem.
- Paprykę umyć, wyczyścić i z grubsza pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w paski.
Na grillu
- Przygotuj grill do grillowania pośredniego w temperaturze ok. 220 ° C. W przypadku korzystania z grilla na węgiel drzewny o średnicy 57 cm wymagany jest komin Weber.
- Włożyć ruszt do drobiu do rusztu GBS i grillować przez około 15 minut w 220 ° C, następnie obniżyć temperaturę do 180 ° C.
- Przed podaniem posyp chleb papryką i dymką.
Smacznego!