Short Ribs – Żeberka wołowe w stylu teksańskim

Short ribs

Short Ribs – Żeberka wołowe w stylu teksańskim

Czy nadal masz w zamrażarce gruby kawałek żeberek wołowych i nie możesz znaleźć idealnego przepisu w internecie? Przez te wszystkie marynaty i glazury zapominamy o mięsie! Czy masz już dość sosu barbecue? Czasami prostota jest najważniejsza! Świetne mięso, przyprawy, dym – to wszystko, czego potrzebujesz, aby dostarczyć niesamowite żeberka wołowe w stylu teksańskim, gdzie nacisk położony jest na smak czystej wołowiny! Natrzyj mięso ulubioną mieszanką, możesz je pozostawić w marynacie przez noc i bez zbędnych dodatków wrzucasz następnego dnia do grilla na pellet, Smokey Mountain lub grilla węglowego, a nawet przygotować je na grillu gazowym. Po 6 godzinach i kilku kuflach piwa później możesz wyjąć kości z parującego, delikatnego podwędzonego mięsa.

Chcesz przygotować żeberka na grillu gazowym ? Żaden problem! Im większą masz powierzchnię do grillowania, tym lepiej. Ustaw grill gazowy na spokojną temperaturę 120°C, używając wyłącznie zewnętrznych palników i umieszczając żeberka wołowe pośrodku, w strefie pośredniej. Brakuje tylko typowego smaku dymu: pudełko do wędzenia ze zrębkami i gotowe! Pamiętaj tylko, aby od czasu do czasu napełniać pudełko!


Składniki Short Ribs

2,5-3 kg krótkich żeberek wołowych 100 g wybranej przez Ciebie przyprawy


Czas przygotowania 30 Min. (plus czas marynowania przez noc w lodówce)
Czas przyrządzania 6h Min.
Stopień trudności Średni

PRZYRZĄDZANIE

  • Dzień wcześniej: Usuń srebrzystą skórkę z żeberek za pomocą łyżki i ręcznika kuchennego. W tym celu należy umieścić rączkę łyżki pod skórą i unieść ją tak, aby wysunęła się. Następnie chwyć go papierem kuchennym i oderwij. Obficie posypujemy przyprawą i nacieramy mięso z obu stron. Zapakować próżniowo (alternatywnie włożyć do woreczka do zamrażania lub folii spożywczej) i marynować przez noc w lodówce.
  • Rozgrzej wędzarnię na pellet lub grill węglowy do 120°C. Alternatywnie, rozgrzej grill gazowy do pośredniej temperatury 120°C.
  • Grilluj żeberka wołowe w temperaturze 120°C przez około 6 godzin, aż osiągną temperaturę wewnętrzną pomiędzy 90 a 95°C. Mięso powinno już trochę odchodzić od kości.
  • Wyjmij krótkie żeberka wołowe z wędzarni lub grilla i odstaw na 10-15 minut przed podaniem.

Short Ribs gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.