WĘDZENIE – DOBÓR DREWNA DO RODZAJU MIĘSA

Pytanie jaki rodzaj drewna do jakiego mięsa użyć przy wędzeniu może okazać się równie drażliwe jak dyskusja o polityce lub ulubionej drużynie sportowej (czy najlepszych akcesoriach do grillowania, pozostając w temacie) 🙂 O gustach się nie dyskutuje, mawiali najmądrzejsi, dlatego nasz poradnik potraktujmy czysto subiektywnie 🙂

Wędzenie wołowiny, owoców i nie tylko

Dym z drewna – i tutaj większość kucharzy jest zgodna – w zależności od rodzaju drewna, ma różną moc i aromat. Sensowne wydaje się zatem dostosowanie jego rodzaju do wędzonych potraw. Oto kilka naszych wskazówek dotyczących wyboru drewna do rodzaju mięsa.  

DELIKATNY

  • wiśnia, jabłoń, grusza, buczyna – delikatny aromat, lekko słodkawy dym z owocowymi nutami w tle.
  • Pasuje dobrze do: drób, wieprzowina, owoce morza

ŚREDNI

  • cykoria, dąb, klon – intensywne, ale cudownie drewniane aromaty z ziemistymi nutami w tle. 
  • Pasuje dobrze do: drób, wieprzowina, wołowina, warzywa

MOCNY

  • jadłoszyn (mesquite) – klasa sama w sobie – intensywny, mocny aromat dymu, prawie gorzki
  • Pasuje dobrze do: wołowina, baranina

Nie musicie jednak decydować się na jeden rodzaj drewna do wędzenia. Czasami najlepszą mieszanką jest połączenie dwóch lub trzech różnych rodzajów drewna. Na przykład mieszanka równych porcji cykorii i jabłoni daje słodki dym, tak pożądany przy pieczeniu żeberek lub rostbefu. W naszym sklepie znajdziesz mieszanki wyselekcjonowanego drewna do wędzenia, dostosowanego do rodzaju wędzonych produktów. 

Dla odważnych kucharzy proponujemy również nieoczywiste rodzaje dymu:

  • gałązki rozmarynu
  • gałązki lawendy
  • namoczone laski cynamonu
  • namoczone ziarna czarnego pieprzu
  • namoczony kardamon
  • liście herbaty
  • drewno winogronowe

Uwaga! Nie wszystkie rodzaje drewna znalezione w lesie lub ogrodzie nadają się do wędzenia. Miękkie i pełne żywicy drewna, takie jak np. drewno piniowe lub czarny bez, wytwarzają gryzący, ostry dym, który może okazać się trujący lub po prostu zepsuje nam smak potrawy (tak jak w przypadku drzew iglastych). Należy również upewnić się czy drewienka, których używacie, nie są nasączone substancjami chemicznymi – dym wnika w potrawę!

  • Produkt w promocji
    Pierwotna cena wynosiła: 41.99 zł.Aktualna cena wynosi: 36.00 zł.

    Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 36.00 

  • Produkt w promocji
    Pierwotna cena wynosiła: 41.99 zł.Aktualna cena wynosi: 36.00 zł.

    Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 36.00 

  • Produkt w promocji
    Pierwotna cena wynosiła: 41.99 zł.Aktualna cena wynosi: 36.00 zł.

    Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 36.00 

  • 41.99 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.