ABC grillowania ryb

Grillowana ryba to przysmak, który wielu osobom kojarzy się z wakacjami w nadmorskim kurorcie. Niekoniecznie trzeba jednak wyjeżdżać, by skosztować tego specjału – czasem wystarczy wyjść do własnego ogrodu, rozpalić grill i samodzielnie przygotować takie danie. W dzisiejszym wpisie opowiemy o tajnikach przyrządzania ryb na ruszcie. Co zrobić, by smakowały idealnie? Zapraszamy do lektury!

Wybierz właściwą rybę

Po pierwsze należy wybrać odpowiedni do tego rodzaju obróbki gatunek ryby. Najlepiej sprawdzą się tu te o zwartym mięsie, które nie rozpadną się na ruszcie. Ponadto, szczególnie jeśli planujemy jeść nasze smakołyki w plenerze, warto postawić na rodzaje z małą ilością ości lub takie, z których bez problemu można je usunąć – pałaszowanie będzie dzięki temu łatwiejsze i jeszcze przyjemniejsze.

Do ryb, które świetnie sprawdzają się na grilla, zaliczają się m.in.:

  • łosoś,
  • tuńczyk,
  • dorsz,
  • pstrąg,
  • makrela,
  • halibut.

Bez względu na to, jaką rybę wybierzemy, niezwykle istotne jest, by była ona świeża. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na to, aby jej mięso było klarowne i miało przyjemny zapach. Ponadto należy unikać ryb mrożonych – przez ten proces tracą one bowiem walory smakowe, a w dodatku mają większą tendencję do rozpadania się.

W całości czy w częściach?

W zależności od wielkości ryby można grillować ją w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. W obu przypadkach wykonalne jest pieczenie bezpośrednio na ruszcie, ale warto posłużyć się też ułatwiającymi ten proces akcesoriami. Do ryb w całości sprawdzi się kosz do grillowania, z kolei do przygotowania ich w kawałkach dobrze jest sięgnąć po ceramiczne naczynia do pieczenia lub specjalne tacki.
ryby na grillu

Przygotowanie ryby do grillowania

Przed ułożeniem ryby na ruszcie koniecznie trzeba ją oczyścić, pozbyć się łusek, umyć, a także przyprawić. Do zamarynowania tego rodzaju mięsa warto wykorzystać sól, pieprz, oliwę, cytrynę, czosnek oraz zioła takie jak koperek czy pietruszka. Należałoby przy tym pamiętać, że ryba jest delikatna, dlatego wystarczy jej krótkie marynowanie – czas ten nie powinien przekraczać 30 minut.

Ostateczne grillowanie

Gdy ryba jest przyprawiona, przychodzi czas na położenie jej na ruszt. Ważne, by grill do ryb był krystalicznie czysty i dobrze rozgrzany, gdyż dzięki temu zapobiegamy przywieraniu smakołyka. Samo pieczenie powinno odbywać się na średnim ogniu, a czas zależy od grubości mięsa – optymalne są to 3-4 minuty na każdy centymetr, z każdej strony. Istotne jest też, by ograniczać konieczność obracania grillowanego przysmaku – warto wykonać to tylko raz, aby zmniejszyć ryzyko rozpadnięcia się.

Świeża, pochodząca z dobrego źródła ryba to pyszny, a także zdrowy pomysł na grilla. Ten rarytas jest doskonałą odskocznią od mięs i kiełbas zwykle przygotowywanych na rusztach w czasie ogrodowych przyjęć. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom grillowana ryba będzie częstszym gościem na Twoim talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.