Mój węgiel się zgasił, dlaczego?

Najczęstsze błędy popełniane podczas rozpalania to:

  • Nieodpowiednia podpałka: 
    używaj tylko stałych podpałek, które palą się długo i przy wysokiej temperaturze. Kostki Weber palą się z wysoką temperaturą i mogą zapalić każdy brykiet.
  • Nie czekaj, aż węgle zostaną w pełni wyżarzone: 
    Poczekaj, aż węgiel zostanie pokryty szarą lub białą warstwą popiołu. Jeśli żar zostanie przysłoniony nowym węglem zbyt wcześnie, może się zagasić.
  • Otwory wentylacyjne są zamknięte lub tylko częściowo otwarte. Podczas grillowania zawsze otwieraj otwory wentylacyjne na czajniku i na pokrywie. Tylko wtedy powietrze może wystarczająco dotrzeć do żaru.
  • Zgaszenie węgla może być również spowodowane tym, że zużyto zbyt dużo węgla. W takim przypadku kawałki będą się dusić, ponieważ nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.