Na co muszę zwrócić uwagę przy używaniu kamienia do pizzy?
Najpierw należy podgrzać kamień do pizzy Webera w grillu z pośrednim ciepłem przez około 10-15 minut przy zamkniętej pokrywie. W przypadku grilla węglowego żar jest idealnie umieszczony w kształcie pierścienia na węglu drzewnym, pozostawiając środkowy obszar pod kamieniem do pizzy.
Kamień do pizzy jest następnie umieszczany między żarami (grill węglowy) lub między palnikami (przedni i tylny palnik na grillu gazowym) na ruszcie grillowym.
Posyp kamień do pizzy mąką tuż przed grillowaniem pizzy. Przenieś pizzę na kamień do pizzy za pomocą dostarczonej blachy lub łopatką do pizzy Weber i natychmiast zamknij ponownie pokrywę. Ciepło podnosi się na boki i odbija się od pokrywki na pizzę.
Użyj okrągłego kamienia do pizzy do grillowania na węgiel drzewny, a także modeli Q100 i Q200 i prostokątnego kamienia do pizzy na grillach gazowych (od Q300)