GrilLOVE smaczki #3 — świąteczny bigos z grilla? Tak, to możliwe!

Radosny, świąteczny czas zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nim rodzi się mnóstwo pomysłów na zaaranżowanie wigilijnego stołu. Tradycyjny bigos, smażona ryba… czy zawsze muszą być podawane w ten sam sposób? Nie! Co Ty na to, żeby w tym roku dać się ponieść fantazji i przyrządzić potrawy świąteczne na grillu? W końcu kto powiedział, że grillować można tylko latem? ;-). Grill Garden zaprasza Cię na własną Opowieść wigilijną, w której prawdziwa magia kryje się w prostych rozwiązaniach.
Tradycyjny bigos w nowym wydaniu — niech się dzieje magia świąt!
Czy możesz wyobrazić sobie polskie święta bez króla naszych tradycji? My nie… Ale uwielbiamy, gdy w ten czas dzieją się cuda na talerzu. Cudom trzeba jednak odrobinę pomóc — my to robimy za sprawą jednego z naszych grillów ;-). Spójrz sam, jakie to proste, a jakie pyszne…
Składniki:
- kiszona kapusta,
- wędzony boczek,
- żeberka wieprzowe,
- mięso wołowe,
- kiełbasa jałowcowa,
- śliwki suszone,
- grzyby suszone,
- miód,
- cebula,
- czerwone wino,
- przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kminek, majeranek, owoce jałowca, ziele angielskie, liść laurowy).
Do wydobycia maksymalnego aromatu potraw przydadzą Ci się też drewienka do wędzenia. My w szczególności polecamy wiórki wędzarnicze. Wszystko przygotowane? Pora zaczynać!
Krok 1: Zamocz wiórki w wodzie na pół godziny, po czym umieść je w pojemniku wędzarniczym grilla.
Krok 2: Posiekaj boczek, wrzuć go do garnka i dopraw przyprawami (solą, pieprzem, czerwoną papryką). Smaż do zarumienienia.
Krok 3: Pokrój kiełbasę, dodają ją do garnka i całość ponownie podsmaż, aż się zarumieni.
Krok 4: Dodaj do garnka posiekaną cebulę i zalej całość czerwonym winem. Wsyp przyprawy (kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca).
Krok 5: Przykryj garnek pokrywką i duś zawartość przez kilkanaście minut.
Krok 6: Po upływie kilkunastu minut dodaj pozostałe składniki, czyli miód, żeberka wieprzowe, suszone śliwki oraz kiszoną kapustę.
Krok 7: Dolej do całości wody i czerwonego wina, dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp posiekane grzyby.
Krok 8: Gotowe! Pozostaw teraz bigos na grillu na ok. 1,5 h w temperaturze 110-130 stopni, co jakiś czas mieszając.
I to już wszystko! 😉 Zanieś pełen smakołyków garnek na wigilijny stół i pozwól częstować się swoim bliskim domowej roboty bigosem z grilla. Z pewnością przełamiesz znane dotychczas smaki.
To nie świąteczna magia — to prosty sposób na zrobienie cudów na talerzu. A przy okazji jest to dobry pretekst, by spędzić nieco czasu przy grillu w zimowej, świątecznej otoczce. Klimat nie z tej ziemi! Wypróbuj sposób na to smaczne danie i daj nam znać, jak grillowany bigos zasmakował Twoim bliskim. Podziel się przepisem ze znajomymi lub zachowaj go dla siebie jako sekretną recepturę ;-).