GrilLOVE smaczki #8 — grillowanie pod przykryciem: wskazówki

Grillowane potrawy to, można by rzecz, kulinarne dzieła sztuki. Zatracamy się w ich smaku, aromacie, wyglądzie. Godzinami chciałoby się wpatrywać w ich zarumienioną skórkę, gdyby nie to, że tak szybko stygną… A skoro to dzieła sztuki, to i tak samo wypada je traktować — z ostrożnością, delikatnością, cierpliwością. Tych jednak w gablocie nie umieścimy, ale bez obaw, mamy dla nich inne stosowne zabezpieczenie… Pokrywkę. I to o niej dzisiejszy artykuł. Co musisz wiedzieć, grillując pod przykryciem?
Gorące porady od grillomaniaków
-
Grillowanie z pokrywką czy bez? Czy jest ona potrzebna?
Grillować można na różne sposoby, zarówno z pokrywką, jak i bez. Mówi się wówczas o metodzie pośredniej i bezpośredniej. My jednak w obu tych przypadkach jesteśmy zwolennikami grillowania pod przykryciem. O tym dlaczego, piszemy w blogu poświęconym tym sposobom. Tu wspomnimy tylko, że w wariancie z pokrywą polecamy grilować delikatne mięso (kurczak w całości, ryby, żeberka), w temp. 120-150°C. Powolne, równomierne opiekanie naszego przyszłego dzieła sztuki wyłoni z niego maksimum soczystości.
-
Temperatura w oczach? Po co się głowić?
Bądźmy szczerzy, kto z nas wie, jaka temperatura panuje pod przykryciem w momencie grillowania? Nawet my, po setkach ugrillowanych kiełbasek, postanowiliśmy nie zaprzątać sobie tym głowy. Wykorzystujemy specjalny termometr do grilla, który ułatwia nam przygotowanie potrawy zgodnie z zaleceniami. Możesz go kupić w naszym sklepie.
-
50/50 z grillem Weber!
Piękno dania pochodzi z jego wnętrza. A ono koniecznie musi być ciepłe. Żeby nie męczyć dłużej gości zapachem grillowanego mięsa, wrzuć wszystko na jeden ruszt — czy potrawa będzie wymagała 120, czy 150°C, nie ma znaczenia! Sądzisz, że zwariowaliśmy? Nie, my po prostu mamy grille Weber. Odpowiednio szerokie, aby podzielić ruszt na część wymagającą przykrycia i mniejszej temperatury oraz na tę, na której panuje wyższa temperatura. To naszym zdaniem najlepsze grille do tzw. metody 50/50.
-
Kiedy grill staje się piecem…
Czy wiedziałeś, że grille z pokrywą działają na zasadzie pieca tudzież piekarnika? To otwiera przed Tobą wiele możliwości! Jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie akcesoria do grilla, będziesz w stanie przyrządzić nie tylko typowe dania. Co powiesz na pizzę z grilla lub soczyste owoce? Możliwości jest sporo, a to wszystkie dzięki połączeniu tylko kilku dodatkowych artykułów. Koniecznie poczytaj więcej o tym, jak wykorzystać kamień do grillowania pizzy oraz inne akcesoria Weber.
Od pisania tego artykułu staliśmy się strasznie głodni i chętnie skusimy się na dobrego grilla! Na szczęście dzięki marce Weber nie musimy martwić się o to, że żeberka czy kurczak będą niedopieczone. A na podwieczorek może owoce z grilla? Śledźcie nas, a w następnym artykule przybliżymy Wam kolejne smaczki związane z grillowaniem i obchodzeniem się z naszym przepysznym dziełem sztuki ;-).