Grillowanie ze Smoky Fire Weber – grillem na pellet

Smiky Fire

„Grille na pellet zapewniają niepowtarzalne doświadczenia” – zobaczmy co jeszcze na ich temat powiedział dla redaktor naczelny magazynu Beef i specjalista grillowania Jan Spielhagen. Wywiad z magazynu GrillOn Nr.6

Jakie są zalety grilla na pellet?

Grill na pellety łączy zalety grilla gazowego i węglowego. Za pomocą gazu można łatwo kontrolować temperaturę dostosowywać się szybko i precyzyjnie do sytuacji na grillu oraz wygenerować duże ciepło. Grill na węgiel drzewny umożliwia łatwe wędzenie potraw z grilla. Aby to zrobić, po prostu dodajesz zrębki drewna do żaru. Powstały dym daje popularny wędzony aromat grillowanych potraw. Grill Smoke Fire na pellet może zrobić jedno i drugie.

Co to są pelety?

Pellety są wytwarzane z czystych trocin drzewnych (na przykład z orzesznika lub jabłoni) i następnie sprasowane pod ekstremalnie wysokim ciśnieniem. Dzięki paliwu jakim jest drewno automatycznie otrzymujesz autentyczne wrażenia z grillowania i masz też poczucie prawdziwego ognia ponieważ pachnie jak palące się drewno.

Jakie są wyzwania grillowania na grillach Smoky Fire na pellet?

Podczas grillowania na pelletach borykaliśmy się zawsze z problemem paliwa pelletowego. Pellety są pobierane z pojemnika na pellet i są kierowane do komory spalania. Wyzwaniem była odległość między płomieniem i linią podawania pelletu. Musi ona być są wystarczająco duża, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że płomień wróci do pojemnika na pelety. Gdy ten zacznie się palić, nie jest to oczywiście korzystne ani dla procesu grillowania, ani dla potraw z grilla.

Drugim wyzwaniem było zawsze dość czasochłonne usuwanie po zakończeniu grillowania całości pelletu z podajnika i wlotu. Ta czynność była niezbędna, ponieważ jeśli grill nie jest używany, pellety stają się wilgotne lub bardzo twarde w podajniku i powodują problemy przy następnym użyciu.

Te dobrze znane słabe punkty grilla na pellet, całkowicie nie dotyczą nowego grilla Weber –  SmokeFire. Dzięki swojej eksperckiej wiedzy i motywacji do dalszego rozwoju, Weber rozwiązał te problemy w grillach Smoky Fire na pellet.

Czy grill na pellet nadaje się do grillowania wieprzowiny?

Żeberka wychodzą najlepiej, gdy są przyrządzane w równomiernym cieple i dymie. W przypadku grilla na pellety znacznie łatwiej to osiągniemy niż z grillem gazowym. Grill na pellet jest więc bardzo odpowiedni do przygotowania żeberek, nawet jeśli potrzebujemy prądu do napędzania silnika. Ale równie dobrze możesz przyrządzić ryby i warzywa, ponieważ bardzo szybko można zmienić i wyregulować temperaturę, a sam grill ma różne strefy grzewcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.