grillowana ryba po jamajsku

ryba po jamajsku

Ryba z egzotyczną nutą. Zapraszamy w kulinarną podróż na Jamajkę.

2 szt. dorady lub leszcza lub lucjana (lub innej ulubionej ryby w całości)
1 łyżka cebuli w proszku
1łyżeczka wędzonej papryki
1 szyczypta suszonego tymianku
100ml. jamajskiego piwa
2szt. limonki
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 

 

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

ok. 15min

Czas przyrządzania

ok. 15-20min

Stopień trudności

łatwy

Informacje dodatkowe

temp. grilla 180-200 ˚C

Metoda grillowania

bezpośrednia

W kuchni:

  1. Ostrym nożem natnij rybę kilka razy z obu stron.
  2. Wymieszaj cebulę, paprykę i tymianek z piwem. Następnie polej rybę i wmasuj.
  3. W boczkach ryby układamy plasterki limonki.
  4. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na godzinę.

 

Na grillu:

  1. Przygotuj grill na średnie, bezpośrednie ciepło.
  2. Połóż rybę na płycie grillowej GBS i grilluj przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ryby.
  3. Podczas grillowania polej rybę odrobiną piwa.
  4. Podawać z kawałkami limonki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.