KURCZAK W PIWIE PO AMERYKAŃSKU

Kurczak w piwie po amerykańsku to niesamowita gratka dla wszystkich fanów grillowanego kurczaka. Przy pomocy naszego akcesorium jakim jest stojak na kurczaka, możemy przygotować pysznego kurczaka w piwie. Zapraszamy do lektury!

Składniki

1 sztuki Cały kurczak, około 1,2 kg
60 ml Oliwy z oliwek
2 ząbek/ki Czosnku
2 gałązka/i Rozmarynu
500 ml Piwa (mocnego)
10 g Mielonej gorczycy
pół szklanki Suszonej, prażonej cebuli
25 g Papryki w proszku
10 g Soli
2 ząbki drobno siekanego czosnku
10 g Mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
10 g Świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Czas przygotowania
1 Godz. 1 Min.
Czas przyrządzania
2 Godz. 40 Min.
Stopień trudności
Łatwe
Informacje dodatkowe
Stelaż do drobiu Weber Style
Metoda grillowania
pośrednią

PRZYRZĄDZANIE
Kurczaka umyć, posolić i odstawić na 1 h. Po upływie tego czasu zmyć sól, natrzeć kurczaka marynatą od wewnątrz i od zewnątrz. Do pojemnika na dole stelaża do drobiu wlać piwo i nałożyć kurczaka na stelaż. Czosnek rozgnieść ręką i włożyć z rozmarynem do środka. Na szyję nałożyć małą nasadkę i wstawić do grilla na 220oC. Pod koniec podgrzać jeszcze porządnie w celu uzyskania chrupiącej skórki.

Rada: Nie należy pozostawiać rozmarynu na zewnątrz, ale wcisnąć świeże zioła do środka kurczaka. Wówczas mięso doskonale przejdzie tym aromatem.

Pasta korzenna:
Zmieszać składniki marynaty korzennej w małej miseczce i dokładnie natrzeć kurczaka.

Kurczak w piwie po amerykańsku gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.