PIZZA Z BOROWIKAMI Z GRILLA

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pizzę wg. Broil King – autorką przepisu jest Aleksandra Juszkiewicz – zwyciężczyni IX edycji programu Master Chef Polska.

Sekretem udanej pizzy jest mąka i odpowiednia temperatura. Mąka 0 jest do zdobycia w popularnych supermarketrach, z kolei dedykowany piec z kamieniem do pizzy daje możliwość szybkiego i efektywnego wypieku. Pizzę jak z neapolitańskiej trattorii możesz teraz przygotować we własnym ogrodzie bądź tarasie, ponieważ grille Broil King uzyskują temperaturę 300 stopni celsjusza, a dedykowane akcesoria do pizzy umożliwiają wypiek tego przepysznego dania.

Kamień do pizzy powoduje, że spód jest kruchy i dopieczony, a nakładany na niego piec równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni pizzy pięknie rumieniąc .

Przepis na pizzę z borowikami, orzechami włoskimi, serem brie i jajkiem na kwaśnej śmietanie jest banalnie prosty, a smakuje wyśmienicie.

 

 

 

Składniki na ciasto (porcja na 2 osoby)

 
220g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
110g ciepłej wody
szczypta soli
   
   

 

Składniki na ciasto

5 szt borowików
100g sera brie
100g mozzarelli
1 jajko
2-3 gałązki pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki miodu
trochę Sól i pieprz

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

120 Min.

Czas przyrządzania

15 Min.

Stopień trudności

średnie

Akcesoria

kamień do pizzy, piec do pizzy 

Metoda grillowania

bezpośrednią

PRZYRZĄDZANIE

PIZZA Z BOROWIKAMI Z GRILLA

Zanim nagrzejesz grilla umieść w miejsce rusztu prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem.

Borowiki pokrój w plastry i połóż na posmarownaym olejem rzepakowym ruszcie, na stronie stożkowej. Zacznij rozgrzewać grill do 300°C. Borowiki potrzebują ok. 2 minut z jednej i z drugiej strony, nie dopuść do ich przypalenia, bo będą gorzkie. Podgrillowane borowiki zdejmij z rusztu. Piec do pizzy nagrzewaj pod zamkniętą pokrywą grilla.

Blat stołu oprósz mąką, wyłóż na niego ciasto i za pomocą rąk najpierw uformuj placka, a później – operując palcami – postaraj się uzyskać okrąg o grubości ok 4mm. Możesz użyć wałka, jednak ciasto na pizzę nie lubi być wałkowane, ponieważ pod naciskiem uciekają pęcherzyki powietrza, które nadają ciastu wyjątkową strukturę. Kiedy okrąg ma średnicę ok. 28cm jest gotowy do przełożenia na dedykowaną łopatę do pizzy. Łopatę oprósz mąką i postaraj się delikatnie wsunąć pod ciasto.

Kiedy ciasto będzie na łopacie posmaruj je kwaśną śmietaną, wyłóż borowiki, kawałki sera brie, jajko, mozzarellę i orzechy włoskie. Zdecydowanym ruchem zsuń pizzę na nagrzany kamień.  Pizzę grilluj ok 7 minut. Pizza z borowikami będzie gotowa kiedy spód jest szytwny, a ranty delikatnie zarumienione.

Gotową pizzę polej miodem, posyp posiekaną pietruszką i oprósz świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.