PIZZA Z KREWETKAMI, PESTO, SEREM OWCZYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

PIZZA Z KREWETKAMI, PESTO, SEREM OWCZYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami to prawdziwie śródziemnomorskie smaki. Ta pizza z grilla to coś niepowtarzalnego!

Składniki marynaty  
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego oregano
1/4 łyżeczki grubej soli morskiej
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
   
500 g dużych krewetek, obranych i wypatroszonych
800-900 g ciasta na pizzę (domowego lub gotowego)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Mąka  
1 szklanka bazyliowego pesto (ok. 200g)
8 suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w cienkie plasterki)

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

20 Min.

Czas przyrządzania

12 Min.

Stopień trudności

Łatwe

Akcesoria

kamień do pizzy

Metoda grillowania

bezpośrednią

PRZYRZĄDZANIE: PIZZA Z KREWETKAMI, PESTO, SEREM OWCZYM I SUSZONYMI POMIDORAMI

W misce zmieszaj składniki marynaty i zamarynuj w nich krewetki na 15 minut (w temperaturze pokojowej). Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze (175-230 stopni Celsjusza). Podziel ciasto na połowę. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmaruj połową łyżeczki oliwy każdy. Na każdym kawałku papieru do pieczenia połóż jedną połowę ciasta i uformuj z niego okrągły placek o grubości około 1 cm. Posmaruj oba placki resztą oliwy. Pozostaw placki na 5-10 minut w temperaturze pokojowej. Oczyść ruszt grilla za pomocą szczotki.

Ugrilluj krewetki metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze. Pokrywa powinna być zamknięta, a czas grillowania nie powinien przekraczać 2-4 minut, do czasu aż krewetki stracą różowy kolor. W trakcie grillowanai możesz obrócić je raz lub dwa. Po zdjęciu z grilla odstaw krewetki do ostygnięcia, a następnie przekrój je wzdłuż. Teraz ugrilluj placek nakryty papierem do pieczenia (papier musi znajdować się NA placku). Grilluj metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze i przy zamkniętej pokrywie, aż placki przyrumienią się (2-5 minut). Następnie zdejmij papier i wyrzuć go. Obróć placki, posmaruj je pesto i ułóż krewetki, owczy ser oraz suszone pomidory. Grilluj pizze metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie chrupiące. Możesz lekko obracać pizze, aby była równo wypieczona. Po zdjęciu z grilla pokrój pizze na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.