Rostbeef & Yorkshire Pudding z sosem chrzanowym

Czy znacie ten najdelikatniejszy kawałek tuszy wołowej? Na pewno jedliście już pieczony i smażony. A my proponujemy Wam rostbef z grilla.
Składniki
1,5 kg rostbefu trochę tłuszczu wołowego
3 jaja
115 g mąki
50 ml mleka
soli & pieprzu
sos chrzanowy
100 g rzeżucha do dekoracji
INFORMACJE O PRZEPISIE
Czas przygotowania
15 Min.
Czas przyrządzania
1h i 30 Min.
Stopień trudności
Średni
Akcesoria
stojak na żeberka
Informacje dodatkowe
przygotowanie ciasta w kuchni
Metoda grillowania
pośrednią
Przygotowanie
W kuchni:
Przygotuj ciasto na pudding Yorkshire, przesiewając mąkę do miski. Dodaj jajka i wymieszaj na gładkie ciasto. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aż ciasto będzie wolne od grudek. Dopraw solą i pieprzem i odłóż na bok.
Na grillu:
Grilluj wołowinę na pośrednim średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Użyj stojaka na żeberka.
Zdejmij gotowe mięso z grilla i pozwól mu trochę odpocząć.
W międzyczasie rozprowadź trochę tłuszczu wołowego w formie do puddingu Yorkshire (możesz użyć tekże formy do muffinek) i podgrzewaj formę na grillu przez około 10 minut. Zdejmij formę z grilla, wlej do niej ciasto i włóż z powrotem na grill. Piecz pudding Yorkshire przez 15–20 minut z zamkniętą pokrywą, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Upewnij się, że pokrywa nie jest otwarta!
Pokrój wołowinę w cienkie plasterki. Ułóż pudding Yorkshire z odrobiną sosu chrzanowego i plasterkiem wołowiny. Na koniec udekoruj rzeżuchą.