UDKA KURCZAKA W MARYNACIE Z TEQUILLI

kurczak w marynacie

Kurczak z meksykańską nutą to nasze udka kurczaka w tequilli. Nowoczesny przepis na spotkanie z fanami grillowania.

4 szt udek kurczaka (ok. 350g)
100 ml mleka
150 ml tequilii
40 ml soku z cytryny
30 g  ciemnego cukru
15 g  grubej soli
1/2 łyżeczki chilli
100g masła 
200g nachosów kukurydzianych
20 g  słodkiej papryki
   
   
   
   
   

INFORMACJE O PRZEPISIE

Czas przygotowania

marynować przez noc

Czas przyrządzania

ok. 40min

Stopień trudności

średni

Informacje dodatkowe

temp. grilla 180 ˚C

Metoda grillowania

pośrednią

1. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Kilkukrotnie przekłuj udka ostrym nożem od wewnątrz. Posmaruj udka marynatą i włóż do zamykanego woreczka, wyciśnij powietrze z woreczka i zamknij. Pozostaw na noc do marynowania w lodówce.

2. Aby uzyskać chrupkość, pokrusz nachosy. Wymieszaj masło z żółtkiem i papryką, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

3. Rozgrzej grill na bezpośrednie i pośrednie ciepło (180 °).

4. Uprzednio namoczoną deskę cedrową (Ok. 40min) umieść bezpośrednio na grillu. Gdy tylko deska zacznie dymić i trzaskać, przełóż ją w strefę pośrednią. Wyjmij udka z marynaty (resztę wyrzucić) i ułóż na desce wewnętrzną stroną. Grilluj przez około 20 minut, a następnie nałóż na udka chrupiące, pokruszone nachosy. Grilluj przez kolejne 20 do 25 minut, aż nogi będą ugotowane, a nachosy zarumienią się.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.