Sezon grillowy rozpoczęty! Czy wybrałeś już odpowiedni sprzęt?

Wiosna zapukała już do naszych drzwi, a wraz z nią — zapach grillowanych kiełbasek oraz warzyw… Intensywny aromat skwierczącego boczku czy smażonej cebulki wraz z towarzyszącym im klimatem spotkań w gronie najbliższych to przepis na udany sezon grillowy 2022 roku! Wszystko to pod jednym warunkiem: musisz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Dzisiejszy wpis poświęcony jest trzem popularnym rodzajom grilla: elektrycznemu, węglowemu oraz gazowemu. Który z nich wybierzesz?
Grill elektryczny — wygodny i ekologiczny
Jak każdy sprzęt, ma on swoich zwolenników i przeciwników. Ci drudzy nie wiedzą jednak, że w miarę rozwoju technologicznego, wiele wad grillów elektrycznych zostało usuniętych, a ich miejsce zastąpiły rozwiązania bezpieczne i komfortowe. Grill elektryczny wyróżnia się takimi zaletami jak:
- bardzo szybki czas nagrzewania,
- jest wygodny do przygotowywania posiłków dla dwóch osób, jak i całej rodziny,
- nie uwalnia toksyn — jest przyjazny dla środowiska,
- topi nawet powyżej 40% tłuszczu z mięsa,
- nie wymaga paliwa — wystarczy podłączenie do prądu,
- przyrządzanie potraw odbywa się bez dymu i ognia — idealny dla osób grillujących na balkonie,
- mało wymagający proces czyszczenia po zakończonym grillowaniu,
- potrawy grillują się równomiernie.

Grill węglowy — klasyczny i klimatyczny
Wśród naszych czytelników z pewnością nie brakuje zwolenników klasyki — tych, dla których jedzenie na grillu musi pachnieć, a węgielki wydobywać lekki dymek i subtelnie się żarzyć. Grill węglowy to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących rozpalać ogień oraz samemu kontrolować temperaturę pieczenia. Do jego zalet należy także:
- niepowtarzalny smak grillowanych potraw, dzięki lekkiemu dymowi i ogniowi,
- łatwe i wygodne przenoszenie w dowolne miejsce na działce czy tarasie,
- możliwość rozpalenia praktycznie wszędzie,
- najniższa cena względem innych modeli,
- przygotowane dania są soczyste,
- żarzący się węgiel, który wieczorami tworzy niesamowity klimat,
- możliwość zaangażowania kilku osób do grillowania i spędzenia wspólnego czasu.
Grill gazowy — łatwy i tani w użytkowaniu
Na kompromisy można pójść w różnych przypadkach — także z grillami. Te gazowe są tak naprawdę połączeniem elektrycznych modeli z niektórymi węglowymi. Na początku warto jednak rozwiać największy mit: grill gazowy nie pogarsza smaku potraw i jest w pełni bezpieczny. Do jego zalet należą też:
- niska cena eksploatacji — jedna butla gazu wystarczy na cały sezon grillowy,
- duża powierzchnia grillowania oraz wiele akcesoriów dodatkowych, m.in. głęboki piekarnik, rożen, podwójny ruszt i inne,
- bardzo duża powierzchnia robocza — dołączone blaty, półki i szafki,
- łatwość w obsłudze — identyczne użytkowanie, jak w przypadku kuchenki gazowej,
- brak wydobywającego się dymu (podobnie jak w elektrycznym),
- mobilność dzięki dołączonym kółkom,
- liczne funkcje dodatkowe, np. systemy odprowadzania tłuszczu czy systemy aromatyzujące.
Po przeczytaniu tego wpisu masz ochotę wrzucić coś na ruszt? Śmiało! Najpierw jednak wybierz grill, który będzie idealny dla Ciebie. Mieszkasz w bloku lub kamienicy? Postaw na grill gazowy lub elektryczny. A może zależy Ci na niedrogim sprzęcie, który spakujesz do auta i zabierzesz na pole namiotowe? W tym przypadku odpowiedni będzie grill węglowy. Decyzja należy do Ciebie. Smacznego i udanego sezonu grillowego!