Wiedza podana na ruszcie — część 2: grill nie tylko dla mięsożerców

Grillowane ziemniaki z serem

Wegetariański grill może brzmieć dość prześmiewczo — mówi się, że osoby niejedzące mięsa powinny zabrać na taką imprezę swoje własne jedzenie. Bzdura! Z naszą pomocą w okamgnieniu przygotujesz złociste, lekko chrupiące warzywa o intensywnym aromacie, owiane subtelnym dymkiem. Z pewnością wzbudzisz nimi zainteresowanie nawet zagorzałych przeciwników warzyw i nieraz jeszcze zostaniesz poproszony o zostanie entremetierem na wspólnym grillowaniu. Cały sekret smaku skrywa bowiem proces metamorfozy warzyw — oto kilka przykładów tej najcudowniejszej przemiany! 🙂

  1. Klasyka z nutą szaleństwa — grillowane ziemniaki z serem, porem i szpinakiem

    Każdy miłośnik grillowania słyszał o ziemniakach wrzucanych bezpośrednio do ognia. My dzisiaj dodamy jednak do nich nieco świeżości. Oto, jakie składniki mogą Ci się przydać:

    • kilka ziemniaków (w zależności od wielkości porcji),
    • por,
    • świeży szpinak,
    • ulubiony ser,
    • szczypiorek,
    • kilka ząbków czosnku,
    • masło,
    • olej,
    • śmietana (opcjonalnie).

    Jeśli chcesz uzyskać idealny stopień wypieczenia, przyda Ci się termometr do grilla, aby kontrolować temperaturę. Jak połączyć te wszystkie składniki, by wyszło cudo na talerzu?

    • Krok 1 — umyj ziemniaki bez obierania i posmaruj je olejem dla złocistego koloru.
    • Krok 2 — grilluj ziemniaki przez około godzinę w temperaturze 150 stopni.
    • Krok 3 — przygotuj farsz. Cienko pokrój i podsmaż warzywa na złoty kolor.
    • Krok 4 — zdejmij ziemniaki z grilla, przekrój na pół i wydrąż ich środek oraz przełóż go osobno do miski.
    • Krok 5 — połącz wcześniej przygotowany warzywny farsz z wydrążonymi środkami ziemniaków. Dodaj do tego ulubione przyprawy, starty ser oraz odrobinę masła.
    • Krok 6 — przełóż farsz do wcześniej wydrążonych ziemniaków, a następnie posyp całość serem. Ułóż przygotowane ziemniaki na grillu na ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.
    • Krok 7 — gotowe ziemniaki możesz polać łyżką śmietany i posypać szczypiorkiem. Smacznego! 🙂
  2. Chrupiąca mieszanka warzywna na patyku — grillowany szaszłyk w marynacie lub z sosem

    Pora przyszpilić coś zdrowego! Nadziane na patyk warzywa to smaczna, szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu przekąska, która zrobi furorę na stole. Wszystko, czego do niej potrzebujesz, to ulubiona zielenina! Oto nasza propozycja:

    Wariant 1:

    • żółta i czerwona papryka,
    • cukinia,
    • cebula,
    • pieczarki,
    • czosnek,
    • sos jogurtowy.

    Wariant 2:

    • gruszki,
    • ugotowane buraki,
    • kozi ser,
    • pietruszka,
    • orzechy włoskie,
    • sos sojowy,
    • miód.

    Przygotowanie jest banalnie proste — wystarczy obrać warzywa i pokroić je w plasterki, a następnie wszystkie na przemian nadziać na patyczek.

    Grillowane warzywa
    • Wariant 1: ułóż wszystkie z warzyw na ruszcie i grilluj je do uzyskania złocistego koloru. Gotowe danie warto podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem.
    • Wariant 2: warzywa i owoce ugotuj wcześniej bez obierania ich ze skórki, a następnie pokrój oraz na przemian nadziej na patyczek. Z miodu i sosu sojowego zrób marynatę, po czym posmaruj nią szaszłyk przed włożeniem na ruszt. Podczas grillowania możesz dołożyć do marynaty orzechy, kozi ser oraz pietruszkę. Taką mieszanką posmaruj przygotowane danie. Gotowe! 🙂
  3. Gorący fast food prosto z grilla — wegetariańska tortilla z serem i orzechami

    Masz znajomych z dość wymagającymi kubkami smakowymi? Żaden z nich nie oprze się znanym i lubianym fast foodom — wrapom z roztopionym serem i pysznym sosem. A jako że my lubimy niestandardowe przepisy, to zaproponujemy Ci je z dodatkiem prażonych orzechów! Oto, czego potrzebujesz:

    • placki tortilli,
    • paprykę (czerwoną i żółtą),
    • czerwoną cebulę,
    • czosnek,
    • ulubiony ser żółty,
    • wybrane orzechy,
    • inne warzywa, które lubisz (np. kapusta, sałata).

    Przygotowanie jest super proste. Postępuj wobec poniższych kroków:

    • Krok 1 — obrane warzywa pokrój w cienkie paski i podsmaż razem z ulubionymi przyprawami.
    • Krok 2 — upraż orzechy na suchej patelni (ok. 5 minut).
    • Krok 3 — wysmaruj placki tortilli sosem (np. ostrym, czosnkowym lub innym), a następnie ułóż na nich starty ser oraz usmażone warzywa i orzechy.
    • Krok 4 — zwiń tortille tak, by nic z nich nie wypłynęło, po czym ułóż na grillu aż do rozpuszczenia się sera. Gotowe!

Te trzy wymienione propozycje z pewnością zainspirują Cię do przyrządzenia smacznych i — przede wszystkim — nienudnych potraw, które spodobają się Twoim przyjaciołom, szczególnie tym, którzy nie przepadają za daniami z mięsa. Dowolnie miksuj składniki lub kompletnie przekształcaj te potrawy wedle swoich upodobań, a efekt z pewnością Cię usatysfakcjonuje! Jeśli szukasz więcej inspiracji, śledź naszego bloga lub zapisz się na kurs grillowania. Do zobaczenia! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.