Wiosna i warzywa z grilla

Wiosna oferuje wielką różnorodność warzyw w tym wpisie doradzimy Ci jakie pyszności możesz z nich wyczarować na grillu.
Na grillu świeże warzywa stają się lekkim daniem głównym lub ładnym dodatkiem i są pełne składników odżywczych. Ale nie wszystkie warzywa są takie same. Wybór produktów sezonowych to sposób na nawiązanie kontaktów z lokalnymi producentami, przy jednoczesnym ulepszeniu tekstury, smaków i witamin na talerzu. Adam Johnson dyrektor rozwoju w szkole kucharskiej Raymond Blanc w Oxfordshire przedstawi Wam najlepsze potrawy, które można przygotować w różnych porach roku. Zaczynamy od wiosny:
PORY
… to niezwykle wszechstronne warzywo, w użyciu do przyrządzenia zupy aż po grille. Jest w sezonie od najzimniejszych miesięcy w roku do początku wiosny i dlatego jest idealny na pierwszy duży grill w roku. Por oferuje także masę składników odżywczych – idealny do zapobiegania przeziębieniom wczesną wiosną. „Połóż duże pory bezpośrednio na węglu drzewnym, aż skóra będzie całkowicie zwęglona” – radzi Johnson. „Wyjmij pory, połóż je na tacy i użyj pozostałego ciepła, aby ugotować wnętrze porów. Oderwij wszystkie zewnętrzne zwęglone warstwy, a otrzymasz pięknie parzony por, który jest miękki i mocny w kolorze. Smakuje szczególnie pysznie, gdy jest podawany z musztardowym sosem Dijon” Weber Master-Touch Premium lub węgiel Summit to doskonałe grille do grillowania chrupiących warzyw dookoła z dużą ilością miejsca na węglu drzewnym.
MARCHEWKI
… są pyszne zarówno na surowo, jak i na ciepło, ale jeśli zostaną umieszczone na grillu, to zwiększa ich smak. „Grillowanie warzyw dodaje różne smaki i tekstury, których nie można odtworzyć w kuchni” – wyjaśnia Johnson, który używa grillów Weber na swoich kursach. „Wysokie, suche ciepło grilla oznacza, że zwykle można gotować warzywa znacznie szybciej, co lepiej zachowuje smak.” Marchew jest najlepsza wiosną i jest doskonałym wzmacniaczem energii. Mówi się, że jej przeciwutleniacze wspierają zdolności poznawcze. Zanim umieścisz marchewki na grillu lub w koszu do grillowania Weber, zanurz je w sosie z oliwy z oliwek, kminku, papryki i soli. Następnie skrop szczyptą limonki i podaj z kwaśną śmietaną, aby zbilansować naturalny cukier z warzyw.
SZPARAGI
… te podłużne warzywa, ułożone w rzędach, zielone lub białe pojawiają się już w kwietniu na straganach. Są jak wizytówka wiosennych miesięcy. Po odpowiednim przygotowaniu to gęste, włókniste warzywo staje się kruche i gładkie oraz inspiruje swoim wyjątkowym smakiem. Jeśli oszczędnie przyprawisz ją odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli, szparagi są miłym dodatkiem do grillowanego łososia lub kurczaka ziołowego. Jak wyjaśnia Johnson: „Równowaga drobnych przypraw może wyróżnić danie od prostych warzyw z grilla po coś pysznego i niezapomnianego”.