Mój węgiel się zgasił, dlaczego?
Najczęstsze błędy popełniane podczas rozpalania to:
- Nieodpowiednia podpałka:
używaj tylko stałych podpałek, które palą się długo i przy wysokiej temperaturze. Kostki Weber palą się z wysoką temperaturą i mogą zapalić każdy brykiet. - Nie czekaj, aż węgle zostaną w pełni wyżarzone:
Poczekaj, aż węgiel zostanie pokryty szarą lub białą warstwą popiołu. Jeśli żar zostanie przysłoniony nowym węglem zbyt wcześnie, może się zagasić. - Otwory wentylacyjne są zamknięte lub tylko częściowo otwarte. Podczas grillowania zawsze otwieraj otwory wentylacyjne na czajniku i na pokrywie. Tylko wtedy powietrze może wystarczająco dotrzeć do żaru.
- Zgaszenie węgla może być również spowodowane tym, że zużyto zbyt dużo węgla. W takim przypadku kawałki będą się dusić, ponieważ nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza.