GrilLOVE smaczki #2 — tajemniczy piąty smak: umami

Zapytany o ilość odczuwanych przez człowieka smaków, odpowiedziałbyś… No właśnie, ile? 4 czy 5? Wiele osób bezproblemowo potrafi dopasować takie produkty jak cukier, sól, cytryna czy kawa do konkretnych smaków. Co jednak w przypadku mięsa? Jest ono zarówno lekko słonawe, jak i zawiera w sobie nutkę słodyczy oraz pikanterii. Taka kombinacja, połączona z intensywnością, mięsistością i doskonałym zbalansowaniem, nazywana jest piątym smakiem — smakiem umami! Poznaj dania, w których możesz się z nim spotkać.
Dania i produkty, w których występuje smak umami
Mimo że piąty smak badany był przez lata, to oficjalnie uznano go dopiero w 2000 roku. Nie oznacza to jednak, że wcześniej nie mieliśmy z nim styczności. Co więcej — większość z nas poczuła go już w pierwszych chwilach życia, gdyż jest on obecny w mleku matki. Może to właśnie dlatego tak bardzo go lubimy? Zaskoczeń nie ma końca — oto lista produktów, w których pojawia się piąty smak. Można się zdziwić. Występuje m.in. w:
- mięsie – głównie w kurczaku i wołowinie,
- grzybach – chociażby w pieczarkach,
- serach – najwięcej w parmezanie,
- ketchupie, sosie sojowym oraz sosie rybnym,
- wędzonych szynkach i rybach,
- warzywach i owocach – m.in. pomidorach, ziemniakach czy szparagach,
…oraz w wielu innych produktach zawierających białko. Piąty smak jest najbardziej powszechny w daniach kuchni azjatyckiej. Nie oznacza to jednak, że w naszych rodzimych potrawach nie potrafimy otrzymać tak niepowtarzalnego smaku — a przykładem na jego uzyskanie jest nasz tradycyjny grill ;-).
Mięso przypiekane na grillu — bogactwo smaków umami
Z każdym kęsem soczystego mięsa przenosimy się do innego wymiaru — krainy rozkoszy płynącej smakiem, którego nie jesteśmy w stanie sprecyzować. Czyli smakiem umami ;-). O ile samo mięso, które układamy na grillu — czy to przepyszne udka z kurczaka, czy soczyste steki z wołowiny — ma już samo w sobie umami, tak jego podsmażenie wydobędzie jeszcze głębszy smak.
Podczas obróbki termicznej dochodzi do reakcji chemicznej wewnątrz produktu, dzięki której wzbogacony zostaje smak, zapach, a także zmienia się jego struktura. W mięsie rozkładają się rów- nież cukry, co sprawia, że zyskuje ono słodycz — choć nie taką, by nazwać potrawę słodką. Tak przygotowane danie podawane z grzybami, warzywami bądź różnymi sosami (w tym ketchupem) spowoduje, że smak umami będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Polecamy spróbować ;-)!
Teraz już wiesz, dlaczego tak bardzo kochamy grillowane potrawy. Ich smak ciągnie się za nami już od najmłodszych lat. Kiedy nadejdzie kolejny sezon, koniecznie odwiedź nasz sklep z grillami, kup dobre mięso i daj się ponieść fantazji. Niech Twoje kubki smakowe odkryją każdą z charakterystycznych cech umami — słodycz, słoność, mięsistość i smakowitość!