Grillowanie ze Smoky Fire Weber – grillem na pellet

„Grille na pellet zapewniają niepowtarzalne doświadczenia” – zobaczmy co jeszcze na ich temat powiedział dla redaktor naczelny magazynu Beef i specjalista grillowania Jan Spielhagen. Wywiad z magazynu GrillOn Nr.6
Jakie są zalety grilla na pellet?
Grill na pellety łączy zalety grilla gazowego i węglowego. Za pomocą gazu można łatwo kontrolować temperaturę dostosowywać się szybko i precyzyjnie do sytuacji na grillu oraz wygenerować duże ciepło. Grill na węgiel drzewny umożliwia łatwe wędzenie potraw z grilla. Aby to zrobić, po prostu dodajesz zrębki drewna do żaru. Powstały dym daje popularny wędzony aromat grillowanych potraw. Grill Smoke Fire na pellet może zrobić jedno i drugie.
Co to są pelety?
Pellety są wytwarzane z czystych trocin drzewnych (na przykład z orzesznika lub jabłoni) i następnie sprasowane pod ekstremalnie wysokim ciśnieniem. Dzięki paliwu jakim jest drewno automatycznie otrzymujesz autentyczne wrażenia z grillowania i masz też poczucie prawdziwego ognia ponieważ pachnie jak palące się drewno.
Jakie są wyzwania grillowania na grillach Smoky Fire na pellet?
Podczas grillowania na pelletach borykaliśmy się zawsze z problemem paliwa pelletowego. Pellety są pobierane z pojemnika na pellet i są kierowane do komory spalania. Wyzwaniem była odległość między płomieniem i linią podawania pelletu. Musi ona być są wystarczająco duża, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że płomień wróci do pojemnika na pelety. Gdy ten zacznie się palić, nie jest to oczywiście korzystne ani dla procesu grillowania, ani dla potraw z grilla.
Drugim wyzwaniem było zawsze dość czasochłonne usuwanie po zakończeniu grillowania całości pelletu z podajnika i wlotu. Ta czynność była niezbędna, ponieważ jeśli grill nie jest używany, pellety stają się wilgotne lub bardzo twarde w podajniku i powodują problemy przy następnym użyciu.
Te dobrze znane słabe punkty grilla na pellet, całkowicie nie dotyczą nowego grilla Weber – SmokeFire. Dzięki swojej eksperckiej wiedzy i motywacji do dalszego rozwoju, Weber rozwiązał te problemy w grillach Smoky Fire na pellet.
Czy grill na pellet nadaje się do grillowania wieprzowiny?
Żeberka wychodzą najlepiej, gdy są przyrządzane w równomiernym cieple i dymie. W przypadku grilla na pellety znacznie łatwiej to osiągniemy niż z grillem gazowym. Grill na pellet jest więc bardzo odpowiedni do przygotowania żeberek, nawet jeśli potrzebujemy prądu do napędzania silnika. Ale równie dobrze możesz przyrządzić ryby i warzywa, ponieważ bardzo szybko można zmienić i wyregulować temperaturę, a sam grill ma różne strefy grzewcze.
-
Grill na Pellet Weber Searwood (1500144)
Solidny i wszechstronny, a przy tym kompaktowy grill na pellet.5,599.00 złQuick View -
Grill Weber na Pellet Searwood XL (1500145)
Rozszerz swoje kulinarne horyzonty dzięki grillowi na pellet Searwood XL, który oferuje jeszcze większą powierzchnię do grillowania i zaawansowane funkcje, by sprostać każdemu wyzwaniu.7,049.00 złQuick View -
Pellet drzewny – Mieszanka Grill Academy 9 kg (190101)
grillowanie Smoke Fire z autorską mieszanką Akademii Grillowania94.99 złQuick View -
Pellet drzewny – Orzechowiec Amerykański (Hickory) 9 kg (190102)
grillowanie Smoke Fire z naturalnym aromatem drzew liściastych92.90 złQuick View