Łosoś Wędzony Na grillu

Ostatnio zainteresowaliśmy się przyrządzaniem na grillu wędzonego łososia. Łosoś wędzony to przysmak, nam smakuje przez cały rok, chociaż niektórzy twierdzą, że najlepszy jest zwłaszcza w okresie świątecznym i generalnie w miesiącach zimowych. W tym wpisie pokarzemy Wam jak możecie wędzić łososia na zimno i na gorąco.
Wędzenie produktów wydłuża ich okres do spożycia. Zarówno wędzenie łososia na zimno, jak i wędzenie na gorąco służy po prostu do konserwowania ryb. A tak przy okazji, jak już sam uwędzisz łososia, nie będziesz chciał kupować więcej gotowego, obiecujemy.

Wędzenie na zimno lub na gorąco – gdzie tkwi różnica?
Jak już wspomnieliśmy, obie metody wędzenia służą do konserwowania ryb. Wędzenie na zimno jest jednak nieco bardziej złożone niż wędzenie na gorąco, ponieważ trwa dłużej. Jak sama nazwa wskazuje, zasadnicza różnica między tymi dwoma procesami wędzenia tkwi w temperaturze.
- Wędzenie na zimno: zakres temperatur 15-25 stopni Celsjusza
- Wędzenie na gorąco: zakres temperatur 60-70 stopni Celsjusza
Nie tylko temperatura jest inna, przygotowanie potrawy jest znacznie krótsze przy wędzeniu na gorąco niż przy wędzeniu na zimno. Poza tym proces wędzenia i obróbka wstępna (peklowanie) znacząco zmieniają konsystencję łososia i sprawiają, że jest on trwalszy.
W przypadku łososia wędzonego na zimno należy go najpierw posolić. Dzięki dodaniu dużej ilości soli peklowanie zapewnia zabicie bakterii. Pamiętaj, że względu na wysoką zawartość soli ryba straci dużo soków.
Jeśli chcesz dodać rybie smaku, możesz dodać kilka przypraw. Należy jednak pamiętać, że można tym stosunkowo łatwo zabić smak ryby. W związku z tym warto uważać na przyprawy i nie nadużywać ich.

Składniki:
1 płat surowego łososia ok. 1kg
100g gruboziarnistej soli morskiej
100g brązowego cukru
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
Oprócz składników pokarmowych do wędzenia łososia na zimno będziesz potrzebować następujących rzeczy:
Generator zimnego dymu – to pomoc dla wszystkich fanów wędzenia, którzy nie zdecydowali się (jeszcze) na zakup
wędzarki. Dzięki niemu nawet na grillu gazowym lub grillu węglowym jest możliwe wędzenie.
Urządzenie przeznaczone jest do zimnego wędzenia ryb, mięsa, drobiu i innych potraw. Ślimak można wypełnić, trocinami, drewienkami do wędzenia, bądź bukowym pyłem wędzarniczym. Wypełniony generator zimnego dymu gwarantuje efektywne wędzenie od 8 do 10 godzin w temperaturze 32°C.
Przygotowanie wędzonego łososia
Zanim zaczniesz, upewnij się czy łosoś ma wystające ości, jeżeli tak, ostrożnie je wyciągnij. Wytrzyj łosia z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Wymieszaj następnie w misce wyżej wymienione przyprawy.
Ponieważ podczas peklowania powstaje dużo płynu, zaleca się umieszczenie ryby na ruszcie nad głębszym talerzem lub blaszką. W ten sposób łosoś nie leży we własnych płynach. Posyp teraz rybę na całej jej powierzchni mieszanką peklującą (od strony mięsnej, nie od skóry). Pekluj rybę w lodówce przez około 24 godziny.
Po upływie 24 godzin zauważysz, że pod łososiem pojawiło się trochę płynu. Ponadto łosoś jest już znacznie jędrniejszy niż wcześniej. Zmyj mieszankę peklującą pod zimną wodą i wytrzyj.
Teraz łosoś musi ponownie suszyć się przez około 8 godzin w lodówce.
Po upływie tego czasu połóż łososia na skórze np. na cedrowej desce. Aby uwędzić rybę, umieść pył wędzarniczy w generatorze zimnego dymu lub drewienka w pudełku do wędzenia. Na węglu drzewnym lub gazowym ustawiasz najmniejszy ogień – w zależności od pożądanego efektu na na 8 godzin lub krócej (przy wędzeniu na ciepło). Kontroluj temperaturę grilla za pomocą termometru.
Wskazane jest wykonanie kilku rund wędzenia, dzięki temu uzyskasz intensywniejszy smaku dymu. Przy wędzeniu na zimno polecamy trzymać łososia w dymie przez 8 godzin, a następnie wietrzyć przez kolejne 6 godzin. Następnie wędzić przez kolejne 8 godzin i ponownie wietrzyć przez 6 godzin. Wietrzenie wędzonego łososia pomiędzy kolejnymi wędzeniami sprawia, że smak wędzenia staje się nieco łagodniejszy.
Przy wędzeniu na ciepło czas wędzenia i wietrzenia ograniczmy o 2/3.
Własnoręcznie wędzony łosoś to niesamowity smakołyk, nigdy nie będziesz już chciał jeść kupnego. Idealnie uwędzoną rybę pokrój na cienkie plasterki ostrym nożem – jej smak zapamiętasz na zawsze. Wędzenie jest zajęciem łatwym, choć czasochłonnym, jednak ten wysiłek się opłaci. Nasze podniebienie go doceni w 100%!

-
Drewienka do wędzenia owoców morza – 700g (17665)
nadaje owocom morza idealny smak i aromat41.99 złQuick View -
Generator zimnego dymu Weber (17636)
zamień swojego grilla od serii Q 200/2000 w wędzarkę279.00 złQuick View -
Pył wędzarniczy bukowy – 500g (17614)
nadaje drobiu idealny smak i aromat34.99 złQuick View -
Uniwersalny pojemnik na drewienka do wędzenia (7576)
zamień swojego grilla w wędzarkę164.99 złQuick View