Pierwsze uruchomienie grilla – przepalenie

Kupiłeś nowy grill gazowy i chciałbyś od razu zacząć grillować? Całkowicie to rozumiemy, ale pamiętaj, że powinieneś odpowiednio przygotować grill gazowy, zanim zetknie się z żywnością. Przepalenie rusztu przed pierwszym użyciem zapobiega przedostawaniu się niezdrowych pozostałości do grillowanych potraw i przywieraniu ich do rusztów. Przeczytaj jak szybko i łatwo przepalisz ruszt na grillu gazowym.
PIERWSZE URUCHOMIENIE GRILLA – PRZEPALENIE
Instrukcja krok po kroku
Niezależnie od tego, czy posiadasz grille renomowanych firm takich jak Weber, napoleon lub Broil King czy tańszy grill gazowy jeżeli nie przygotujesz grilla przed pierwszym użyciem, niestety na dłuższą metę będziesz musiał pójść na kompromis w sprawie jego długowieczności.
Aby tak nie było, poniżej przedstawimy Ci przewodnik krok po kroku, z którym możesz mieć pewność, że nie pomylisz się podczas wypalania:
- Posmaruj ruszt grilla gazowego olejem odpornym na wysokie temperatury
- Powoli włącz palnik na niskim poziomie
- Lekko podkręć wszystkie palniki jeden po drugim
- Ustaw palniki na najwyższy poziom w ciągu 10 minut
- Pozwól grillowi gazowemu działać w temperaturze co najmniej 300 °C przez 25 minut
- Wyłącz wszystkie palniki jeden po drugim
- Niech grill gazowy ostygnie
- Usuń pozostałości z rusztu szczotką do grilla
Posmaruj ruszt olejem odpornym na wysokie temperatury
Zanim po raz pierwszy włączysz palniki swojego nowego grilla gazowego, powinieneś go odpowiednio przygotować. Zalecany jest olej żaroodporny, aby powierzchnie grilla były całkowicie pozbawione pozostałości produkcyjnych i tworzyły równą warstwę ochronną.
Odpowiednie są na przykład olej rzepakowy i olej słonecznikowy, ponieważ mogą być używane w bardzo wysokich temperaturach i nie palą się. Tylko w ten sposób można stworzyć warstwę ochronną – znaną również jako patyna. Nie używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ponieważ jej temperatura dymienia wynosi już 180-190 ° C. Wtedy też zaczyna się ona rozkładać i wytwarzać widoczny dym. Kiedy tak się dzieje, cząsteczki tłuszczu rozpadają się i przekształcają w różne szkodliwe związki.
Powoli doprowadź palnik do odpowiedniej temperatury
Po spryskaniu lub pokryciu olejem wszystkich powierzchni można teraz ustawić temperaturę. Kiedy uruchamiasz palniki po razpierwszy, nie przekręcaj ich od razu do góry.
Zacznij więc od jednego palnika, zmniejsz go do niskiego ustawienia i kontynuuj z innymi palnikami. Teraz możesz po kolei włączać wszystkie palniki, aż wszyscy osiągną maksymalny poziom.
Niech grill gazowy pali się wystarczająco długo
Aby właściwie przepalić grill gazowy, powinien osiągnąć temperaturę około 300 stopni Celsjusza. Powinien utrzymać to ciepło przez około 20-25 minut.
Poczekaj, aż grill ostygnie
Jeśli grill gazowy był włączony wystarczająco długo, należy go teraz wyłączyć tak wolno, jak podczas nagrzewania palników. Oznacza to, że wszystkie zmiany powinny być wykonywane jeden po drugim małymi krokami.
Jeśli cała procedura włączania i wyłączania palników trwała do tego momentu od 50 do 60 minut, z pewnością Twój grill jest prawidłowo przepalony. Teraz wystarczy przetrzeć powierzchnie i gotowe.
Prawidłowo usuń pozostałości
Podczas usuwania ewentualnych pozostałości z korpusu grilla należy upewnić się, że grill nie jest już gorący. Aby uniknąć oparzeń, do wycierania powierzchni używaj rękawic żaroodpornych i zwykłego ręcznika kuchennego.
Środki czyszczące do użytku domowego, takie jak płyn do mycia naczyń itp., nie nadają się do tego etapu, ponieważ mogłyby uszkodzić patynę, która się teraz utworzyła. Z tego powodu części wykonane z żeliwa wystarczy wytrzeć suchym ręcznikiem.
Wypalanie rusztu ze stali nierdzewnej, emaliowanego i akcesoriów
W zasadzie przy spalaniu rusztów ze stali nierdzewnej i emaliowanych jak i akcesoriów (np. żeliwny garnek, plancha, patelnia lub nowe ruszty) postępuje się dokładnie w taki sam sposób, jak już opisaliśmy powyżej. Nastaw ogień na 100% w ciągu około 10 minut, a następnie pozostaw na wysokim poziomie na około 25 minut.
Jeżeli przepalasz także żeliwne, emaliowane akcesoria (bez elementów z tworzywa sztucznego – te się stopią!) w momencie tworzenia się dymu, ważne jest, aby zdjąć akcesorium z grilla – rękawicą (!) – i krótko wytrzeć.
Należy szczególnie uważać na żeliwo, aby go nie uszkodzić. Następnie powtórz ten proces około 2 do 3 razy, aż nie będzie już dymu.