PRZYGOTOWANIE GRILLA DO WęDZENIA

W kolejnym artykule z naszej serii wpisów na temat wędzenia omówimy krok po kroku jak przygotować grill i drewna do grillowania z wędzeniem. Miłej lektury!
1. Wybierz odpowiednie zrębki do wędzenia firmy Weber, które najlepiej będą pasować do Twojego przepisu. Do wyboru jest wiele smaków — przed dokonaniem wyboru dobrze jest się zapoznać ze wszystkimi.
2. Włóż garść wybranych zrębków do wody na 30 minut do namoczenia.
3. Rozgrzej grill do temperatury co najmniej 250–260° C.
4. Wytrząśnij nadmiar wody ze zrębków i umieść je od razu w pojemniku do wędzenia. Umieść pojemnik na ruszcie nad jednym z palników, tak aby był on wystawiony na działanie bezpośredniego ciepła.
5. Zamknij pokrywę. Przed umieszczeniem jedzenia na ruszcie pozwól nagromadzić się dymowi. Teraz można zmniejszyć temperaturę do 130° C, która doskonale nadaje się do wędzenia.
Uwaga: garść zrębków wystarczy, aby uzyskać pożądany dymny smak. Nie przesadzaj z wędzeniem na początku: 20 minut w zupełności wystarczy, aby nadać potrawie wspaniałego dymnego smaku.
Zobacz pozostałe wpisy na blogu.
