Węgiel Drzewny Czy Brykiet?

Właściciele grilli węglowych często nie zgadzają się co do tego, czy lepszym wyborem jest węgiel drzewny czy brykiety z grilla. Zobaczcie co my na to!

 

W skrócie: węgiel drzewny polecany jest tym, którym podczas grillowania zależy na wyższych temperaturach. Węgiel drzewny generuje wyższe temperatury niż brykiety.

Kolejną zaletą węgla drzewnego jest czas potrzebny na jego spalenie. Węgiel drzewny osiąga wysoką temperaturę w około 20 do 30 minut. Jednak szybkość spalania węgla drzewnego może być również wadą, ponieważ zużywa się on odpowiednio szybciej. Po około 1 godzinie temperatura drastycznie spada.

Brykiety składają się również z pyłu węglowego, ale są znacznie bardziej sprasowane niż węgiel drzewny. W rezultacie nie palą się tak łatwo i potrzebują znacznie więcej czasu na rozpalenie, około 45 do 60 minut. Ich przewaga polega na dłuższym czasie palenia. Dobre brykiety grillowe mogą osiągnąć wystarczająco wysokie temperatury grillowania nawet i po 4 do 5 godzinach. To zaleta np. przy dłuższych grillowaniach na niższych temperaturach. W takich wypadkach wymagane jest mniejsze zużycie paliwa, a jego uzupełnianie nie jest już konieczne lub jest ograniczone.

Ponieważ mimo tej ogólnej wiedzy dyskusje o węglu drzewnym i brykietach grillowych wciąż się toczą, zobaczcie dokładniej czym się różni grillowanie na węglu drzewnym i brykietach.

Czym dokładnie jest węgiel drzewny?

Jako paliwo do grilli węglowych węgiel drzewny jest dobrze znany wszystkim grillującym i ze względu na jego szerokie zastosowanie jest łatwo dostępny. Węgiel drzewny jest dostępny w różnych cenach, jakościach i pojemnościach. Od jakości węgla drzewnego zależy jak się żarzy (np. jak długo trwa rozpalanie i jak długo się żarzy), rozwój temperatury, ilość wytwarzanego popiołu, a także powstawanie dymu i latających iskier.

Właściwości węgla drzewnego mają również istotny wpływ na efekt grillowanych potraw i wpływają na smak. Dobra jakość jest zwykle nieco droższa niż gorsze i często tańsze produkty. Jeżeli chcesz bezpiecznie grillować, nie powinieneś oszczędzać na jakości węgla.

Podstawowym sposobem uzyskiwania węgla drzewnego do początków XX w. było jego „wypalanie” w stosach, obsypanych szczelnie ziemią lub obłożonych darnią, zwanych mielerzami. Obecnie w tym celu stosuje się stalowe retorty o pojemności wielu metrów sześciennych. Węgiel drzewny pozyskiwany jest więc z karbonizacji drewna. Dzieje się tak przy prawie 100% wykluczeniu powietrza, dzięki czemu zawartość węgla w węglu drzewnym sięga 80 do 90%.

Kolejnym efektem zwęglenia jest skuteczniejsze usuwanie produktów ubocznych (smoły, kwasy, formaldehyd). Na przykład suszone drewno bukowe bardzo dobrze nadaje się do zwęglenia ze względu na wysoką wartość opałową przy zawartości wilgoci resztkowej wynoszącej tylko 14-18%. Wysoka zawartość węgla w węglu drzewnym odpowiada za główną właściwość – niski płomień przy jednoczesnym rozwoju wysokiej temperatury.

Ciekawostka: do wyprodukowania 1 kg węgla drzewnego potrzeba ok. 5 kg drewna.

Różne właściwości węgla drzewnego

Ceny węgla drzewnego są bardzo zróżnicowane i wiele osób skłania się do skorzystania po prostu z najtańszych ofert. Jak już wspomnieliśmy, sukces grillowania zależy również od wysokiej jakości węgla drzewnego. Tutaj ważne są nie tylko właściwości żaru, ale fakt, że nie powinien on również zawierać innych produktów ubocznych ani szkodliwych substancji.

Może to być częściowo kontrolowane przez rodzaj drewna użytego do zwęglenia. Jeśli nie chcesz ryzykować, jeśli chodzi o jakość, szukaj węgla od renomowanych firm takich jak węgiel drzewny Weber. Dzięki kontrolom jakim poddawane są paliwa tego producenta nie ma obaw, że znajdujące się w węglu drzewnym resztki farby, środków do konserwacji drewna, żużlu lub bitumu przedostaną się z dymem na grillowaną żywność, która jest następnie konsumowana. Dobry węgiel drzewny nie ma też domieszki węgla brunatnego! Dobry węgiel drzewny wydaje charakterystyczny brzęk, gdy worek jest potrząsany.

 

Co jest ważne dla grill mastera?

Każdy, kto korzysta z grilla na węgiel drzewny latem (lub zimą!), tak naprawdę chce tylko przygotować grillowane jedzenie tak smaczne, jak to możliwe, ani zwęglone, ani surowe i cieszyć się aromatem węgla drzewnego.

Ponieważ grille na węgiel drzewny nie są tak sterowalne, jak na przykład grille gazowe lub elektryczne i ustawienie temperatury nie jest tak łatwe, jakość węgla  będzie miała duże znaczenie. Węgiel powinien szybko się rozpalić i osiągnąć wysoką temperaturę (w ciągu ok. 30 minut). Czas palenia również powinien trwać jak najdłużej. Tani węgiel o złej jakości często nie spełnia tych kryteriów. Chociaż ryby i warzywa na grillu nie wymagają tak wysokich temperatur, często na grillu przyrządzamy steki i węgiel drzewny jest właśnie do tego najbardziej odpowiedni.

Jeżeli kategorią wyboru węgla drzewnego jest dla nas cena, to pamiętajmy, że przy tanim węglu drzewnym, który szybko się wypala, należy go częściej uzupełniać. Zastanówmy się zatem, czy ta przewaga cenowa może się wtedy utrzymać, czy też jest raczej marginalna.

 

Brykiety

Oprócz węgla drzewnego jako paliwo dostępne są również brykiety grillowe. Wiele z tego, co wspomniano powyżej o węglu drzewnym, dotyczy również brykietów do grillowania, ponieważ są one wykonane ze sprasowanego pyłu węglowego. Pochodzenie, rodzaje użytego drewna i brak obcych domieszek mają wpływ na jakość pyłu węglowego, a tym samym na wykonane z niego brykiety grillowe.

Różnica między brykietem grillowym a węglem drzewnym polega na silnym sprasowaniu pyłu węglowego w kształt brykietu, który może mieć kształt jajka, kwadratu lub prostokąta. Ze względu na większą gęstość brykiety uzyskują inne właściwości niż czysty węgiel drzewny. Brykiety grillowe są uważane za nieszkodliwe dla zdrowia pod warunkiem, że został sprasowany pył z węgla drzewnego, a nie z węgla brunatnego! Węgiel brunatny zawiera 16 razy więcej siarki niż węgiel drzewny. Podobnie jak w przypadku węgla drzewnego, domieszki węgla brunatnego w brykietach obniżają jego jakość, osiągane są niższe temperatury oraz wydziela się więcej dymu.

 

  • Brykiet Weber 8 kg (17591)

    0 out of 5
    z całkowicie naturalnych składników i bez użycia chemikaliów  
    Dodaj do koszyka
    97.99 
    Quick View

Co wybrać: brykiet czy węgiel drzewny?

Jeśli grillujesz na grillu węglowym potrawy, które wymagają wysokich temperatur, powinieneś użyć węgla drzewnego. Osiąga temperaturę do 700°C . To także wskazówka dla spieszących się, bo po około 25-30 minutach węgiel będzie się palił i będzie można zacząć grillować. Wadą jest krótszy czas palenia w porównaniu do brykietów grillowych. Na wieczór przy grillu trzeba zaplanować większe ilości węgla drzewnego i oczywiście częściej go uzupełniać.

W skrócie można stwierdzić, że zaletami węgla drzewnego są wady brykietów grillowych.

Nie osiągają tak wysokich temperatur, a także nie są tak łatwe do rozpalenia, dlatego szczególnie polecany jest tutaj komin do rozpalania, który ułatwi szybsze rozpalenie brykietu. Zaletą brykietu jest jednak długi czas palenia. Tak więc, jeśli zamierzasz grillować przez dłuższy czas, wybierz brykiet.

Jeśli chcesz zachować elastyczność, powinieneś mieć na stanie oba rodzaje paliwa. Węgiel drzewny jest również często mieszany z brykietami grillowymi. Węgiel drzewny należy włożyć do grilla jako pierwszy, a brykiety dopiero wtedy, gdy węgiel drzewny się rozpali. W ten sposób możesz jednocześnie korzystać z wysokiej temperatury węgla drzewnego i długiego żaru brykietów grillowych.

Nasze porady

 

  • Chociaż produkty węglowe jako paliwa kopalne nie mają daty ważności, właściwe przechowywanie jest ważne. Jeśli z powodu niewłaściwego przechowywania, węgiel drzewny i brykiety zawilgotnieją trudniej będzie je zapalić  i nie osiągną już najwyższych temperatur. Ponadto należy spodziewać, że będą bardzo dymiły. Worki na węgiel i brykiet najczęściej wykonane są z papieru i przepuszczają wilgoć w związku z czym mogą się rozrywać.
  • Węgiel drzewny jest ulubionym produktem do bezpośredniego grillowania. Wyższe temperatury są szczególnie odpowiednie dla grubszych rodzajów mięsa.
  • W przypadku niższych temperatur, np. do grillowania pośredniego lub ryb i warzyw, lepszym wyborem są brykiety grillowe, ponieważ palą się znacznie dłużej.
  • Nie używaj płynnej podpałki do grilla, nawet w przypadku trudniejszych do rozpalenia brykietów z grilla. Powodują one dużo wypadków podczas grillowania
  • Nie wyrzucaj gorącego popiołu do pojemników na śmieci. Nawet jeśli śmietnik jest wykonany z metalu, ciepło z popiołu może spowodować w połączeniu z pozostałymi śmieciami pożar. Przed wyrzuceniem należy zgasić popiół wodą.
  • Jeśli jako paliwa używasz brykietów lub węgla drzewnego, powinieneś nosić rękawice do grillowania. Uważaj również na otwarte buty, jeśli spadnie jakiś żar. Miej pod ręką również przybory do grillowania.
  • Niezależnie od tego, czy używasz węgla drzewnego, czy brykietów, ich jakość jest bardzo ważna. Nawet najlepszy grill nie zdziała cudów przy złym paliwie. Naszym zdaniem niewielka dodatkowa cena jest zawsze opłacalna, jeśli koncentrujemy się na sukcesie grillowania. Jeśli tańsze paliwo spala się szybciej, trzeba będzie kupić większą jego ilość, co i tak w końcu nie generuje oszczędności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.