Wiedza podana na ruszcie — część 1: jak pozbyć się bałaganu?

Apetyt rośnie w miarę grillowania… — bałagan również. Tego samego nie można jednak powiedzieć o liczbie osób chętnych do posprzątania po wspólnym przygotowywaniu soczystych przekąsek. O dziwo wszyscy znajdują sobie wtedy pilniejsze zajęcie, nie wspominając już o ich wzroku wędrującym wszędzie, tylko nie na ociekający tłuszczem ruszt. Czy czyszczenie grilla rzeczywiście jest aż takie straszne? Co jeśli możemy zrobić to w kilka sekund? Oto kilka wskazówek!
Przestań szorować! Zacznij pielęgnować!
Tłuszcz zaschnął na ruszcie tak mocno, że szorowanie nie pomaga? Nic na siłę! Niepotrzebnie zniszczysz jego powierzchnię, a nie o to chodzi. Zamiast tego wypróbuj specjalny płyn do czyszczenia grilla, który rozpuszcza tłuszcz, brud, usuwa przebarwienia i wszelkiego typu zaschnięcia, nawet te najstarsze. Jednym z bardziej polecanych na rynku jest płyn marki Weber. Wystarczy spryskać nim ruszt, obudowę lub rożen do grilla (kiedy jest zimny), a następnie przetrzeć. Zabrudzenia powinny łatwo zejść, dzięki czemu grill będzie błyszczeć jak nowy!
Trudniejsze zabrudzenia? Sięgnij po skrobak do czyszczenia!
Kiedy już płyn nie pomaga, pozostaje tylko jedno rozwiązanie — skrobak do czyszczenia. Nie może on być jednak byle jaki. Ten odpowiedni charakteryzuje się cienką końcówką nylonową i powoduje, że zabrudzenia łatwo się zeskrobuje. Nie pozostawia on także żadnych zarysowań na powierzchni grilla. Tego typu produkt stosuje się również w domu, chociażby do czyszczenia patelni. Osobiście, jeśli chodzi o akcesoria do grillowania, polecamy markę Weber — tworzy naprawdę skuteczne skrobaki nylonowe oraz te ze stali nierdzewnej.
Wolisz niekonwencjonalne metody? Użyj odrobiny sody!

Nie chcesz wydawać pieniędzy na przydatne akcesoria? Możesz spróbować oczyścić grill, korzystając z domowych metod. Oto kilka z nich:
- Aluminium jako zastępca szczotki
Jeśli nie posiadasz żadnej szczotki do czyszczenia grilla, a musisz oczyścić go w tej chwili — zgnieć kilka arkuszy folii aluminiowej w kulkę. Ma ona wystarczająco szorstką powierzchnię, by zebrać przyschnięty tłuszcz, lecz nie gwarantujemy braku uszkodzeń.
- Soda + woda utleniona = przepis na zabójczą dla brudu pastę
Połączenie sody z wodą utlenioną to sposób na naprawdę zabrudzony ruszt. Przygotuj z tych składników gęstą pastę, posmaruj nią ruszt, odczekaj około 30 minut i wyczyść za pomocą szczotki drucianej. Wcześniej możesz też zamoczyć ruszt w occie (lub skropić go nim).
- Sól — przydatna nie tylko w kuchni, ale i na grillu!
Kiedy ruszt już wystygł, połóż go na arkuszu folii aluminiowej posypanej dość dużą ilością soli. Na niego również posyp sól. Tak przygotowany ruszt włóż do piekarnika i podgrzewaj do czasu, aż sól nie zrobi się brązowa. Wyjmij ruszt, a następnie przetrzyj go szmatką.
Możesz też użyć przekrojonej cebuli, cytryny lub innych domowych sposobów. Nic jednak nie będzie tak skuteczne jak dedykowane preparaty do czyszczenia grilla. Warto zaznaczyć, że najlepszym sposobem na utrzymanie porządku jest profilaktyka — nie zostawiajmy więc zabrudzonego grilla „na później”, bo to tylko wydłuża czas naszej pracy. To już wszystkie wskazówki na dziś. Zachęcamy do śledzenia kolejnych naszych wpisów oraz do zapisania się na jeden z naszych kursów grillowania! 🙂