Zimowe grillowanie czyli gorący grill na zimne dni

zimowe grillowanie

 

Zimowe grillowanie czyli gorący grill na zimne dni, czyli to co grillowi twardziele lubią najbardziej.Snieg pokrywa ziemię, dni są krótkie, przyroda zamiera. Tylko najwytrwalsi – niektórzy nazwą ich fanatykami – kucharze stoją jeszcze przy grillu. Oni właśnie doceniają smaki sezonu zimowego – rozgrzewające, sycące posiłki, serwowanie z grzanym winem lub innymi ciepłymi napojami. Perfekcyjne na długie przytulne noce w domu lub na zime dni spędzane na dworze.

Tylko najbardziej odważni grillują zimą i dlatego zasługują na słodką nagrodę i szacunek 🙂

Wyobraź sobie: na zewnątrz rządzą minusowe temperatury, pada śnieg a Ty i Twoja rodzina myślicie tylko o soczystym steku. Niektórzy się poddadzą i rozgrzeją piekarnik na pieczeń. Jednak prawdziwy bohater grilla wie: radość z grillowania można mieć o każdej porze roku! Wszystko, czego potrzebujesz to trochę determinacji, kreatywności i odpowiedniego sprzętu. Oczywiście, zapewne będzie kilka małych niedogodności: na przykład drewno przy mrozie powinno być suche, w innym przypadku dłużej poczekasz na swoją kolację 🙂 Latem wszyscy usiądą  przy grillu towarzysząc Tobie popijając zimne piwo, jako zimowy grillmajster zostaniesz na zewnątrz zapewne sam, podczas gdy Twoi towarzysze pozostaną w domowym cieple. Zamiast letniego fartucha, potrzebujesz kurtki. Potrzebujesz też zapewne rękawic premium Webera (ale! te są praktyczne, całoroczne – nie tylk0 chronią przed gorącem ale również stanowią doskonałą ochronę przed zimnem, kup je tutaj)

Jednak Ty i Twoja wdzięczna rodzina, który siedzi w ciepłym domu, wiecie, że to wszystko się opłaca! Nie ma nic co mogłoby się równać ze świeżym smakiem grillowanych potraw jaki oferują grille Weber. Nasze grille są przecież zimoodporne! Tak więc łap rękawice, rozpal grill i zrób ze swojej kolacji coś wyjątkowego. Nie muszą to być steki. Dlaczego nie spróbujesz zimowych muffinek z karmelizowanymi migdałami i cynamonowym zabajone? I jeżeli jest trochę za chłodno na piwko, napij się gorącej herbaty lub grzanego wina, to idealne rozwiązanie aby utrzymać wszystkich w cieple i dobrych humorach.

Poznajcie nasz przepis na zimowe grillowanie!

 

 

Muffiny

ZIMOWE MUFFINY Z KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI I CYNAMONOWYM ZABAJONE

Składniki

Na ciasto:

  • 20g świeżych drożdży
  • 140ml letniego mleka
  • 80g cukru
  • 200g mąki
  • 100g mieszanki suszonych owoców (daktyle, jabłka, śliwki itp.)
  • masło do wysmarowania foremek
  • 25g cukru
  • 100g mąki
  • 40g masła
  • 40g cukru
  • 1 jajko
  • 25g stopionego masła do posmarowania ciasta

Na karmelizowane migdały

  • 50g cukru
  • 70g całych migdałów

Na cynamonowe zabajone

  • 120ml wina Porto
  • 4 żółtka
  • 20g cukru waniliowego
  • 40g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do dekoracji

  • cukier puder
  • listki melisy lub mięty

Przygotowanie

  1. Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj cukier oraz mąkę i zagnieć ciasto. Przykryj i poczekaj w ciepłym miejscu (np. na boku grilla w ok. 50°C ) 25-30 minut aż podwoi objętość. W międzyczasie pokrój suszone owoce na małe kawałki.
  2. Foremki do muffinek wysmaruj dokładnie masłem i posyp cukrem. Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto z resztą mąki, cukru i jajkami, uformuj kulę i odstaw na dalsze 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Dodaj rozdrobnione suszone owoce i wypełnij foremki do 1cm pod brzegiem. Posmaruj stopionym masłem i przełóż na grilla – grilluj w 160°C-180°C pośrednio, z zamkniętyą pokrywą przez 25-30min.
  4. Migdały dodać na roztopione masło (najlepiej użyć patelnię Weber) krótko obsmaż, odłóż na papier do pieczenia do ostudzenia.
  5. Wymieszaj Porto, żółtka, cukier waniliowy i cynamon w misce w kąpieli wodnej (na grillu – grillowanie bezpośrednie) przez kilka minut do otrzymania puszystej konsystencji. Zdejmij miskę z grilla, ciągle mieszając, aby żółtko się nie ścięło. Możesz już pić!
  6. Ostrożniej wyjmij muffiny z foremek, polej zabajone, posyp karmelizowanymi migdałami i cukrem pudrem. Możesz udekorować listami melisy lub mięty.

Smacznego!

Czekamy na Wasze zdjęcia z grillowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.